Erősen drágul az olaj

MTI
2001.10.12. 09:44
Folytatódott pénteken a határidős nyersolaj meredek drágulása a pénteki ázsiai forgalomban, mivel a piac kezdi komolyan venni az OPEC várható termeléscsökkentéséről sorjázó nyilatkozatokat. A New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos kereskedése utáni ACCESS elektronikus távjegyzési rendszerben a West Texas Intermediate amerikai könnyű alaptípus most futó legközelebbi, novemberi határideje 44 centes nyereséggel 23,78 dollár volt európai idő szerint kora reggel. A kontraktus előző éjjel 81 centtel, 3,6 százalékkal 23,34 dolláron zárt a NYMEX-en.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség 46 centes, 2,1 százalékos drágulással 22,47 dolláron zárt novemberre a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE).

Ezek az olajárak is azonban még mindig 8-9 dollárral alacsonyabbak a szeptember 11-ei merénylethullám után mért, 31 dollár feletti csúcspontoknál, sőt 3-4 dollárral elmaradnak a terrortámadás előtti szintektől is, mivel a piac a katasztrófa miatt a globális gazdasági növekedés ütemének még erőteljesebb lassulására, s ezzel együtt az olajkereslet visszaesésére számít.