Piroska
-1 °C
5 °C

A budapesti luxusszállók forgalma 12 millió márkával csökkent

MTI
2001.10.12. 12:13
Jelenleg mintegy 12 millió márkás forgalomkiesést könyvelhettek el a budapesti ötcsillagos szállodák az USA-t ért szeptemberi terrortámadást követően - közölte Wolff Péter, a Magyar Szállodaszövetség elnöke pénteken, Budapesten. A Turizmus Panoráma szaklap által szervezett konferencián az elnök hozzátette: további lemondások, valamint a rendelésállomány növekedésének visszaesése várható az év végéig. Mint mondta: tavaly a szállodák forgalma mintegy 72 milliárd forint volt, az ötcsillagos szállodáké csaknem 21 milliárd forintot tett ki.

A terrortámadás következményeiről elmondta: a légi járatok száma Európában mintegy 15-30 százalékkal csökken. Az első időszakban várhatóan a légi forgalomban tarifamérséklésre, később pedig a járatszámok enyhe növekedése mellett a költségek emelkedésére lehet számítani. -Növekedni fog a szomszédos, a légi közlekedés nélkül is elérhető tradicionális fogadó országok jelentősége - közölte a szállodaszövetség elnöke.

Az autóbérlésnél mintegy 33 százalékos visszaesést tapasztaltak az elmúlt három hétben Európa-szerte, amit a vasúti közlekedésnél realizált 12 százalékos növekedés sem tudott kompenzálni.