Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Angol kézben a román lemezgyártó óriás

MTI
2001.11.07. 12:15
Az eddigi egyik legnagyobb privatizáció keretében a romáén kormány körülbelül 500 millió dollárért eladta a Sidex fémipari vállalatot a londoni székhelyű LNM acélipari csoportnak. Bukarestben nem hozták nyilvánosságra a legnagyobb kelet-európai fémlemezgyártó értékesítésének részleteit, de a Financial Times úgy értesült, hogy az LNM 60-70 millió dollárt fizet készpénzben azonnal, és 100 millió dollár értékben működőtőkét is juttat, és további 351 millió dollár fejlesztő befektetést ígért tíz éven belül. Öt éven belül 251 millió dollárért fejleszti a Sidex termelését, és ebből 76 millió dollár a környezetvédelmet szolgálja.

Az LNM a negyedik acélgyártó a világon, és az ügylet révén - amellyel nagyrészt a csődbe jutott Sidex adósságát csökkenti és váltja meg - a román cég 90 százalékához jut hozzá. A Sidex tavaly 250 millió dollárnak megfelelő veszteséget ért el 840 millió dollár bevételen. Adóssága 900 millió dollár; ezzel főleg állami szolgáltatóknak tartozik. Az LNM kötelezettséget vállalt, hogy a természetes fogyáson túl nem csökkenti a Sidex jelenleg 27 ezres létszámát.

A Sidex a román GDP 4 százalékát adja, és közel 600 ezer munkahely függ az országban a Sidex termelte, állami szubvencióval árusított fémtermékekhez. Ugyanakkor a Sidexnél keletkezett a román gazdaság állami szektora veszteségének mintegy 80 százaléka.