Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támogatási ígéretek Argentínának

MTI
2002.01.03. 11:21
Az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való további együttműködésre és a piacgazdaság fenntartására szólította fel Eduardo Duhalde argentin államfőt. Mihelyt Argentína "hitelt érdemlő gazdasági programot" terjeszt elő, Washington más államokkal együtt támogatja Argentínát az IMF-en és más nemzetközi pénzügyi szervezeteken keresztül - mondta Richard Boucher, amerikai külügyi szóvivő. A kanadai pénzügyminisztérium képviselője úgy nyilatkozott, hogy az argentin helyzetet megvitatja a Hetek csoportja (G-7) és a fejlődő világ húsz országát tömörítő csoport (G-20) is, döntés azonban csak akkor várható, ha az új kormány előterjeszti programját a gazdaság szanálására.

A legfrissebb adatok szerint az argentin államadósság 2001. szeptember végéig 9,3 százalékkal 141,25 milliárd dollárra emelkedett 2000 első kilenc hónapjához viszonyítva. Csupán júniusban 8,39 dollárra nőtt az adósságteher. 2001 júliusa és szeptembere között Argentína 6,41 milliárd dollárt kapott az IMF-től, 1,08 milliárd dollárt az Amerikaközi Fejlesztési Banktól és további 1 milliárd dollárt más szervezetektől.

A kongresszus által kedden este elnökké választott Eduardo Duhalde átfogó gazdasági reformokat jelentett be. Egyebek között meg akarja szüntetni a pezó-dollár paritást és fenn akarja tartani elődje - az egy hétig hivatalban volt - Alfredo Rodriguez Saá által bejelentett adósságmoratóriumot. Argentínának ugyanis egyszerűen nincs miből külföldi adósságát visszafizetni - mondta Duhalde beiktatási beszédében. Jorge Remes Lenicov, Argentína új gazdasági minisztere esetleg még a héten Washingtonba utazik és tárgyalásokat kezd az IMF-fel.