Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egy kanadai cég jogi lépéseket fontolgat a magyar kormány ellen

MTI
2002.01.09. 12:07
Egy kanadai konzorcium jogi lépéseket helyezett kilátásba a magyar kormány ellen, amiért a kormány úgymond kompenzáció nélkül államosította a budapesti repülőtér-fejlesztési vállalkozását - írta szerdán a Financial Times. A londoni lap kontinentális kiadásában megjelent írás szerint a torontói székhelyű Airport Development Corporation (ADC) azt közölte: karácsony előtt néhány nappal kapott értesítést arról, hogy a magyar állam december 31-i hatállyal felmondja a ferihegyi repülőtér fejlesztésére szóló szerződését. Michael Huang, az ADC társigazgatója szerint cége három munkanapot kapott az átadásra való felkészülésre, a szerződés időtartamából hátralévő kilenc évre pedig nem ajánlottak fel neki kártalanítást. Az ADC úgy véli, hogy mindez ellentétes a magyar-kanadai beruházásvédelmi szerződéssel, és jogi úton kíván érvényt szerezni érdekeinek - fűzte hozzá Huang.

A Financial Times kommentárja szerint a konfliktus újabb kétségeket ébreszt Magyarország mint befektetési partner megbízhatósága iránt, éppen akkor, amikor a jelek szerint sikeresen rendeződnek a közte és külföldi energiaipari beruházók között folyt hosszú és költséges viták. Az ADC 1996-ban nyerte meg az új ferihegyi 2B terminál kiépítésére szóló nemzetközi versenytárgyalást. A vállalkozásba 17 millió dollár saját tőkét fektetett, és a finanszírozásra további 103 millió dolláros szindikált bankhitelt szerzett. Ez utóbbit azonban nem egyedül vette föl, mert a beruházás kivitelezésére létrehozták a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft.-t (FUF Kft.), amelynek tagjai az LRI és az ADC lettek. Az ADC-nek 34 százalékos részesedése volt a FUF Kft.-ben. A FUF 12 éves szerződést kötött a repülőtér üzemeltetésére, de közben a magyar állam megszüntette az LRI-t, és létrehozta Budapesti Repülőtér vállalatot, amely január 1-től vette át a ferihegyi repülőtér tulajdonosi és üzemeltetői jogait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?