Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon magas az átlagjövedelmek adóztatása

MTI
2002.01.24. 12:21
Szükség lenne a személyi jövedelemadó sávok szélesítésére, miután Magyarországon magas az átlagjövedelmek adóztatása - mondta Répássy Csaba, az Ernst and Young Tanácsadó Kft. igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az igazgató közölte, hogy Magyarországon az átlagjövedelmek adóztatása jóval magasabb a kelet-európai országokénál. Magyarországon ugyanis a felső 40 százalékos kulcs már 1,2 millió forintos éves jövedelemnél lép életbe, amit már egy átlagos keresettel is el lehet érni. Ugyanakkor Lengyelországban a legfelső 40 százalékos kulcsot csak 5 millió forint feletti jövedelemmel lehet elérni, míg Csehországban a legmagasabb, 32 százalékos adókulcsot 2,5 millió forint fölött alkalmazzák.

Az igazgató elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy e lépésnél a költségvetés bevételi szempontjait is figyelembe kell venni. Ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a társasági adóbevételek megduplázódtak, amikor 36 százalékról 18 százalékra csökkent a mértékük.

Heinczinger Róbert szerint a magyar adóhatóság rendkívül szigorú álláspontot képvisel a cégtulajdonban lévő mobil-telefonszámlák elszámolhatóságával kapcsolatban. Megítélésük szerint ugyanis elég egyetlen magánbeszélgetés ahhoz, hogy az adózó a telefon számla teljes összegének áfájából egyetlen fillért sem igényelhessen vissza.

A hatályos törvény egyik szakasza szerint ez valóban így van, azonban egy másik paragrafus lehetőséget ad arra, hogy a magánbeszélgetés kifizetetése esetén a cég a maradék összeg áfája visszaigényelhesse.

Az adóhivatal által követett jogszabályi forma egyébként nincs összhangban az uniós szabályokkal se. Az Európai Unióban ugyanis sokkal racionálisabbak a szabályok, mivel nincs kategorikusan előírva, hogy magánbeszélgetés esetén tilos az áfa visszaigénylése. Heinczinger Róbert közölte: Svájcban például nem is foglalkoznak ezzel, mivel úgy látják, hogy nagyobb az adminisztrációs terhe, mint a haszna.