Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Története során először veszteséges volt az Ericsson

MTI
2002.01.25. 11:09
A svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártó a múlt év negyedik negyedévéről 3,5 milliárd svéd korona nettó veszteséget jelentett. A négy egymást követő negyedév veszteségei után a vállalat működése tavaly a cég történetében első ízben volt veszteséges. Az adózás előtti veszteség a múlt évben 21,1 milliárd svéd korona volt.

Az Ericsson a világ legnagyobb mobilhálózatiberendezés-gyártója és a világ harmadik mobiltelefon-gyártója. Tavaly a negyedik negyedévben a cég adózás előtti vesztesége 5,1 milliárd svéd korona volt, a harmadik negyedév 5,8 milliárdos vesztesége után. A bevétel 58,5 milliárd korona volt, az előző év utolsó negyedének 82,1 milliárdja helyett. Ezt a világgazdasági lassulással, azon belül a 2000-ben túlköltekezett s tavaly a beszerzéseiket megnyirbáló, eladósodott távközlési vállalatok nehézségeivel magyarázták.

A negyedik negyedévi értékesítés 58,5 milliárd svéd korona volt, a 2000. negyedik negyedévi 82,1 milliárd helyett. Ebben benne van a mobiltelefon-gyártás és más tevékenységek kiszervezésének hatása is. Az Ericsson tavaly a japán Sonyval közös vegyesvállalatba vitte a mobiltelefon-gyártást saját nyereségességének javítása végett. A vegyesvállalat még mindig csak a nullszaldó közelében van - mondta Kurt Hellström, az Ericsson vezérigazgatója pénteken -, de biztosra vette, hogy az év folyamán már nyereséges lesz.