Jenő
-3 °C
6 °C

Az otthon ülő amerikaiak megmentették a Sony negyedéves eredményét

MTI
2002.01.25. 11:19
A világgazdasági lassulás és a fejlett technológiai ipar tartós nehézségei ellenére rekordmértékű értékesítésnövekedést és váratlanul jó működési profitot jelentett az utolsó negyedévről a japán Sony Corp.

Az értékesítés 2,287 billió jenre nőtt a 2000. utolsó negyedévi 2,13 billió jenről. A működési profit 9,6 százalékkal 158,6 milliárd jenre emelkedett. A tiszta nyereség a tavalyi utolsó negyedévben - a Sony üzleti éve harmadik negyedévben - azonban a piacmegdolgozás költségei és a mobiltelefon-gyártás folytatódó problémái miatt 14,4 százalékkal 64 milliárd jenre (475,1 millió dollár) csökkent.

A jó értékesítés és működési profit csak a piacot lepte meg, a Sonyt nem: vezetői már ősszel megjósolták, hogy a szeptember 11-i terrortámadások után az amerikaiak többet tartózkodnak majd otthon családi körben, és ezért - amint be is bizonyosodott - a Sony audiovizuális és információs technológiai fogyasztói termékei népszerűbbek lesznek.

Különösen jól teljesített a PalyStation 2, és segített az olcsóbbodó jen is. A játékrészleg különösen nagy fordulatot ért el: működési profitja 66,4 milliárd jen volt, a 2000. utolsó negyedévi 13,9 milliárd jenes veszteség helyett. A részleg értékesítése 62,9 százalékkal 383,2 milliárd jenre nőtt. A tavalyi utolsó negyedév előtt a részleg hat negyedéven át veszteséges volt, éppen az új PalyStation fejlesztésének és piaci bevezetésének költségei miatt.

Az elektronikai részleg működési nyeresége 70,6 milliárd jen volt, a tavalyi naptári harmadik negyedévi 24,9 milliárd jen veszteség helyett. Ezt a részleget is az év végi értékesítési fellendülés segítette.

Pénteken a Sony egész - márciussal záruló - pénzügyi évére 130 milliárd jen konszolidált működési nyereséget valószínűsített. Ez 42 százalékkal elmarad az előző évitől, de meghaladja az előző - októberi - 120 milliárd jenes előrejelzést. A tiszta nyereségre vonatkozó előrejelzését, 10 milliárd jenen, változatlanul hagyta a cég. Ez, ha beválik, 40 százalékkal kevesebb lesz az előző évinél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?