Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az otthon ülő amerikaiak megmentették a Sony negyedéves eredményét

MTI
2002.01.25. 11:19
A világgazdasági lassulás és a fejlett technológiai ipar tartós nehézségei ellenére rekordmértékű értékesítésnövekedést és váratlanul jó működési profitot jelentett az utolsó negyedévről a japán Sony Corp.

Az értékesítés 2,287 billió jenre nőtt a 2000. utolsó negyedévi 2,13 billió jenről. A működési profit 9,6 százalékkal 158,6 milliárd jenre emelkedett. A tiszta nyereség a tavalyi utolsó negyedévben - a Sony üzleti éve harmadik negyedévben - azonban a piacmegdolgozás költségei és a mobiltelefon-gyártás folytatódó problémái miatt 14,4 százalékkal 64 milliárd jenre (475,1 millió dollár) csökkent.

A jó értékesítés és működési profit csak a piacot lepte meg, a Sonyt nem: vezetői már ősszel megjósolták, hogy a szeptember 11-i terrortámadások után az amerikaiak többet tartózkodnak majd otthon családi körben, és ezért - amint be is bizonyosodott - a Sony audiovizuális és információs technológiai fogyasztói termékei népszerűbbek lesznek.

Különösen jól teljesített a PalyStation 2, és segített az olcsóbbodó jen is. A játékrészleg különösen nagy fordulatot ért el: működési profitja 66,4 milliárd jen volt, a 2000. utolsó negyedévi 13,9 milliárd jenes veszteség helyett. A részleg értékesítése 62,9 százalékkal 383,2 milliárd jenre nőtt. A tavalyi utolsó negyedév előtt a részleg hat negyedéven át veszteséges volt, éppen az új PalyStation fejlesztésének és piaci bevezetésének költségei miatt.

Az elektronikai részleg működési nyeresége 70,6 milliárd jen volt, a tavalyi naptári harmadik negyedévi 24,9 milliárd jen veszteség helyett. Ezt a részleget is az év végi értékesítési fellendülés segítette.

Pénteken a Sony egész - márciussal záruló - pénzügyi évére 130 milliárd jen konszolidált működési nyereséget valószínűsített. Ez 42 százalékkal elmarad az előző évitől, de meghaladja az előző - októberi - 120 milliárd jenes előrejelzést. A tiszta nyereségre vonatkozó előrejelzését, 10 milliárd jenen, változatlanul hagyta a cég. Ez, ha beválik, 40 százalékkal kevesebb lesz az előző évinél.