Áramszünet az orosz Csendes-óceáni Flottánál

MTI
2002.01.25. 12:20
Az ügyészség vizsgálatot indított az orosz Távol-Keleten, mert a Dalenergo áramszolgáltató vállalat a felgyülemlett adósságok miatt csütörtökön több órára lekapcsolta a világítást és a fűtést az orosz Csendes-óceáni Flotta és a légierő több objektumában.

A mintegy ötórás áramkorlátozás akkor ért véget, amikor a Dalenergo és a hadsereg képviselői elvi megállapodásra jutottak a közel 200 millió rubeles (körülbelül 2 milliárd forint) tartozás rendezéséről. A hatályos rendelkezések értelmében ezek a kiadások a központi katonai költségvetést terhelik.

Pénteken - figyelmeztető jelleggel - a terület más katonai létesítményeiben is szüneteltette az áramszolgáltatást a Dalenergo. Ez a lépés a katonai objektumok mintegy 30 százalékát érintette, de az áramszolgáltató fenyegetése szerint, ha szombaton nem sikerül teljes egyetértésre jutni, ennél is szigorúbb korlátozásokat léptetnek életbe.

Az ügyészség a Dalenergo szankciójának törvényességét vizsgálja. Bár stratégiai fontosságú katonai egységeknél nem kapcsolták ki az áramot, a Csendes-óceáni flotta vezetői "bűncselekménynek" nevezték a történteket, ami harckészültségüket veszélyeztette.

A Dalenergo konfliktusa gyakorlatilag folyamatos a partvidék városaival és hatóságaival. Az elmúlt évben arra is volt példa, hogy a szolgáltató társaság egész városokat - köztük Partizanszkot, sőt Vlagyivosztok egyes negyedeit is - sötétségbe borította a felgyülemlett adósság miatt.