Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Áramszünet az orosz Csendes-óceáni Flottánál

MTI
2002.01.25. 12:20
Az ügyészség vizsgálatot indított az orosz Távol-Keleten, mert a Dalenergo áramszolgáltató vállalat a felgyülemlett adósságok miatt csütörtökön több órára lekapcsolta a világítást és a fűtést az orosz Csendes-óceáni Flotta és a légierő több objektumában.

A mintegy ötórás áramkorlátozás akkor ért véget, amikor a Dalenergo és a hadsereg képviselői elvi megállapodásra jutottak a közel 200 millió rubeles (körülbelül 2 milliárd forint) tartozás rendezéséről. A hatályos rendelkezések értelmében ezek a kiadások a központi katonai költségvetést terhelik.

Pénteken - figyelmeztető jelleggel - a terület más katonai létesítményeiben is szüneteltette az áramszolgáltatást a Dalenergo. Ez a lépés a katonai objektumok mintegy 30 százalékát érintette, de az áramszolgáltató fenyegetése szerint, ha szombaton nem sikerül teljes egyetértésre jutni, ennél is szigorúbb korlátozásokat léptetnek életbe.

Az ügyészség a Dalenergo szankciójának törvényességét vizsgálja. Bár stratégiai fontosságú katonai egységeknél nem kapcsolták ki az áramot, a Csendes-óceáni flotta vezetői "bűncselekménynek" nevezték a történteket, ami harckészültségüket veszélyeztette.

A Dalenergo konfliktusa gyakorlatilag folyamatos a partvidék városaival és hatóságaival. Az elmúlt évben arra is volt példa, hogy a szolgáltató társaság egész városokat - köztük Partizanszkot, sőt Vlagyivosztok egyes negyedeit is - sötétségbe borította a felgyülemlett adósság miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?