Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Féléves mélyponton az euró

MTI
2002.01.25. 13:14
Hat hónapja nem tapasztalt mélypontra, 87 dollárcent alá süllyedt pénteken az euró, miután előző nap az amerikai jegybank elnöke óvatos derűlátással beszélt az amerikai gazdasági fellendülés esélyeiről.

A valutaunió közös pénze pénteken kora délután csaknem egy teljes dollárcent veszteséggel 86,79 dollárcent volt a londoni bankközi devizapiacon. Előző este New Yorkban 87,72 dollárcent, péntek reggel Londonban 87,61 dollárcent volt az euró.

Az eurókészpénz év eleji megjelenését követő eufóriában rövid ideig 92 dollárcenthez közeli árfolyamokon is járt az euróövezet pénze. A tavalyi utolsó jegyzési napon mért dollárárfolyamhoz képest péntekig 2,5 százalékot veszített külső erejéből a közös valuta.

Kereskedők szerint a piac már a várt amerikai fellendülést árazza be. Ehhez a hangulati hátteret Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke adta meg előző napi szenátusi meghallgatásán. Greenspan a költségvetési bizottság előtt azt mondta, hogy az amerikai gazdaságban már láthatók a stabilizálódás jelei. A Fed vezetője szerint amerikai gazdaság tavaly "komoly ciklikus kiigazításon esett át", amit súlyosbított a szeptember 11-ei terrormerénylet katasztrófája, azonban a legutóbbi jelek azt mutatják, hogy a gazdaságot az utóbbi egy évben bénító erők lassan elenyésznek, és a gazdaság kezd magára találni.

Elemzők szerint a Federal Reserve elnökének szavai erősítik annak valószínűségét, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben a Fed kamatügyekben illetékes nyíltpiaci bizottsága (FOMC) jövő heti ülésén nem csökkenti tovább a jegybanki alapkamatot. A Fed az utóbbi egy évben eddig 11 alkalommal, összesen 475 bázisponttal a tavaly januári 6,50 százalékról 1,75 százalékra, 40 évi mélypontra csökkentette irányadó egynapos kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán.