Szilárda
-4 °C
2 °C

Akasztófával várták a sztrájkolók a szczecini hajógyár elnökét

MTI
2002.01.25. 16:25
A szczecini hajógyár több mint kétezer dolgozója pénteken másfél órás viharos nagygyűlésen követelte elmaradt járandósága kifizetését, a tiltakozók tojásokkal és tíz centiméteres szögekkel dobálták meg a nagyvállalat vezetőit.

A dolgozók péntek reggel félbehagyták a munkát, és az igazgatóság épülete elé vonultak, ahol egy akasztófát is felállítottak a hajógyár elnöke, Arkadiusz Goj "számára". A tüntetőkkel az elnök távollétében Grzegorz Huszcz alelnök próbált egyezkedni, aki azt ígérte, hogy a jövő héten megkapják elmaradt novemberi járandóságukat. A dobálás és a viharos jelenetek ekkor kezdődtek, a dolgozók felháborodottan követelték decemberi bérük kifizetését is.

Az igazgatóság szerint a nagyüzem siralmas pénzügyi helyzetéért a világ hajógyártásában ciklikusan jelentkező visszaesés, a túlértékelt zloty és az alacsony termelékenység a felelős. Ez utóbbi a nyugat-európai szintnek csupán a harmada.

A szczecini hajógyár a több mint 30 társaságból álló Porta Holding Rt. része. Ezek a hajóépítő, üzemanyagipari, logisztikai, mezőgazdasági és egyéb ágazatokhoz tartoznak. A holding vezetősége tavaly novemberben veszteséget jelzett előre a szczecini hajógyárnak, bár a holding egészének eredménye pozitív. 2000-ben a holding 12,4 millió zloty (67 forint/zloty) nettó nyereséget ért el. Az 1999-es évihez képest ez a nyereség több mint 17 millió zlotyval volt kevesebb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!