Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Decemberben 5,6 százalékkal csökkent a japán kiskereskedelmi forgalom

MTI
2002.01.28. 13:43
Japánban az előző év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal, 13,25 ezer milliárd jenre csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben. A már kilencedik hónapja tartó visszaesés két év óta decemberben volt a legnagyobb - jelentette a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium.

A növekvő munkanélküliség és a csökkenő bevételek miatt egész évben 2,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Az éves csökkenések sorozata ötödik éve tartott.

A fogyasztási kedv visszaesése várhatóan arra ösztönzi a japán jegybankot, hogy további pénzügypolitikai ösztönzőket keressen a kereslet növelésére és a deflációs megállítására. A bank tavaly óta ismét zérókamat-politikát folytat, de elemzők szerint van lehetőség, hogy még több likviditást pumpáljon a gazdaságba.

A minisztérium jelentése szerint a nagyobb áruházak forgalma decemberben 2,5 százalékkal, 2,49 ezer milliárd jenre esett az előző hónaphoz képest. Az áruházak eladásai tíz éve csökkennek, tavaly egész évben 3,0 százalékkal csökkentek. A kis üzletek forgalma - 2000. decemberhez képest - 1,9 százalékkal 599,2 milliárd jenre csökkent decemberben.

A legnagyobb, 8,5 százalékos visszaesés a háztartási gépek eladásában volt decemberben, ezek forgalma kilencedik hónapja esett egyvégtében. Az élelmiszer- és italeladások 8,0 százalékkal csökkentek.

A nagykereskedelmi eladások decemberben - 42,138 billió jen - 6,7 százalékkal maradtal el a 2000 decemberitől.