Decemberben 5,6 százalékkal csökkent a japán kiskereskedelmi forgalom

MTI
2002.01.28. 13:43
Japánban az előző év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal, 13,25 ezer milliárd jenre csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben. A már kilencedik hónapja tartó visszaesés két év óta decemberben volt a legnagyobb - jelentette a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium.

A növekvő munkanélküliség és a csökkenő bevételek miatt egész évben 2,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Az éves csökkenések sorozata ötödik éve tartott.

A fogyasztási kedv visszaesése várhatóan arra ösztönzi a japán jegybankot, hogy további pénzügypolitikai ösztönzőket keressen a kereslet növelésére és a deflációs megállítására. A bank tavaly óta ismét zérókamat-politikát folytat, de elemzők szerint van lehetőség, hogy még több likviditást pumpáljon a gazdaságba.

A minisztérium jelentése szerint a nagyobb áruházak forgalma decemberben 2,5 százalékkal, 2,49 ezer milliárd jenre esett az előző hónaphoz képest. Az áruházak eladásai tíz éve csökkennek, tavaly egész évben 3,0 százalékkal csökkentek. A kis üzletek forgalma - 2000. decemberhez képest - 1,9 százalékkal 599,2 milliárd jenre csökkent decemberben.

A legnagyobb, 8,5 százalékos visszaesés a háztartási gépek eladásában volt decemberben, ezek forgalma kilencedik hónapja esett egyvégtében. Az élelmiszer- és italeladások 8,0 százalékkal csökkentek.

A nagykereskedelmi eladások decemberben - 42,138 billió jen - 6,7 százalékkal maradtal el a 2000 decemberitől.