Aliz
6 °C
14 °C

A GKI idén 3,5 százalékos GDP-növekedést vár

MTI
2002.01.29. 11:52
A GKI Gazdaságkutató Rt. szerint az idén a világgazdasági dekonjunktúra hatására a magyar gazdaság növekedése lelassulhat, az intézet 2002-re 3,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál - mondta Hegedűs Miklós ügyvezető igazgató egy konferencián. A GKI szerint tavaly 3,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP).

Hegedűs Miklós elmondta, hogy a külső negatív hatásokat ellensúlyozhatja a belföldi fogyasztásra, beruházásokra érzékeny iparágak termelésének élénkülése, de ez nem lesz számottevő.

Az ipari termelés növekedése összességében tovább lassul a GKI prognózisa szerint: a 2000-ben elért 18,6 százalékkal szemben 2001-ben várhatóan csupán 3,5 százalékkal, 2002-ben pedig 3 százalékkal nő a termelés.

A kutató véleménye szerint a magyar gazdaság helyzetét rontja a forint árfolyamának erősödése, mivel komoly bevételkiesést okoz az exportáló vállalkozásoknak. Hozzátette: a minimálbér emelése nehezíti a magyarországi kis- és középvállalkozások helyzetét, mivel - számításai szerint - csaknem 25 milliárd forintos többletköltséget okozhat.

Hegedűs Miklós úgy vélte: beigazolódtak azok a vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaságot erősen befolyásolják a világgazdaságban bekövetkezett változások. Hozzátette, hogy a mindenkori kormányzatnak viszonylag kevés lehetősége van a külső hatások kompenzálására.

A GKI prognózisa szerint 2002-ben az infláció 6,5 százalékos lesz. A külkereskedelmi mérleg ez évi hiányát a kutatók 6 milliárd euróra teszik, 7 százalékos export- és 9 százalékos importnövekedés mellett. A folyó fizetési mérleg hiánya a prognózis szerint 2,5 milliárd euró lesz az idén. A kutatóintézet 2002-ben 5,9 százalékos munkanélküliségi rátával számol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?