Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush tovább ösztönözné az amerikai gazdaságot

MTI
2002.01.30. 12:21
George Bush amerikai elnök az Unió helyzetéről elmondott beszédében a gazdaságösztönző intézkedési tervei elfogadására sürgette a kongresszust. E programnak az elnök szerint elsősorban a foglalkoztatást kell serkentenie. Az elnök szerint ez a program segíthet kihúzni az amerikai gazdaságot a jelenlegi recesszióból, és a több mint 1 millió amerikai, aki a szeptember 11-i terrortámadások következményei miatt elvesztette állását, ismét munkához juthat.

Bush hangoztatta, hogy gazdaságösztönző program nem csak a munkanélkülieknek jelentene segítséget. A munkahelyteremtést adókönnyítésekkel támogató program általában is bátorítaná a beruházásokat és a fogyasztást.

A további adókönnyítéseket és beruházásösztönző intézkedéseket tartalmazó gazdasági tervezetet a képviselőház már elfogadta, most a demokrata többségű szenátuson a sor.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy támogatja a munkanélküliségi segélyek növelését és az egészségügyi ellátás közvetlen támogatását, és hangsúlyozta, hogy új munkahelyek létesítése csak adóreformmal és jobb külkereskedelemmel lehetséges.

Az amerikai költségvetés az afganisztáni háború, a növekvő hazai biztonsági kiadások és a gazdaságélénkítő program miatt az idén deficitbe csúszik. - A deficit csekély lesz és a deficites időszak nem nyúlik túl hosszúra - mondta az amerikai elnök. Az utóbbi négy évben az amerikai kormány többlettel zárta a költségvetést. Most mind a Fehér Ház, mind a kongresszus költségvetési hivatala az idei és a következő költségvetési évben deficittel számol.

Egyes közgazdászok azonban azt hangoztatják, hogy a gazdaságösztönző program többet ártana, mint használna. A Fehér Ház szerint szükség van a gazdaságélénkítésre, jóllehet a legutóbbi jelentések már gazdasági helyzet javulására utalnak, és Alan Greenspan, a Fed elnöke is azt mondta a múlt héten, hogy a gazdaságban már láthatók a stabilizálódás jeli. Most sok közgazdász véli úgy, hogy a gazdaság élénkítő program nélkül is magára talál.