Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Váratlanul emelkedett az amerikai GDP

MTI
2002.01.30. 15:09
A tavalyi negyedik negyedévben a várt csökkenés helyett 0,2 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a szerdán közzétett első hivatalos becslés szerint.

A harmadik negyedévben a végleges adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke. Ha a negyedik negyedre a hónapok múlva esedékes végleges számok szerint mégis negatív növekedés jönne ki, az azt jelentené, hogy az amerikai gazdaság az általánosan elfogadott piaci meghatározás alapján is - két egymás utáni, GDP-visszaeséssel jellemzett negyedév - recesszióban van.

A tavalyi utolsó negyedév GDP-becslésére a Dow Jones/CNBC előzetes konszenzusa 1,0 százalékos csökkenést jósolt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Rerserve éppen szerdán késő este jelenti be újabb kamatdöntését. A váratlanul jó első GDP-becslés valószínűleg megerősíti azt a piaci várakozást, amely szerint a Fed nem folytatja tavaly januárban kezdett agresszív monetáris enyhítési kurzusát.