Jolán
2 °C
4 °C

Világgazdasági fórum: megindult-e a fellendülés?

MTI
2002.02.01. 10:07
Homlokegyenest ellentmondó szakértői vélemények hangzottak el a davosi világgazdasági fórum New Yorkba áthelyezett idei gyűlésének csütörtöki nyitó napján arról, hogy egyáltalán megkezdődött-e a kilábalás a recesszióból. Egyesek szerint ennek semmi jele, mások úgy vélték, hogy az amerikai gazdaság meredek ívű fellendülés küszöbén áll.

Stephen Roach, a Morgan Stanley befektetési ház főközgazdásza felszólalásában azt mondta: aggasztónak tartja a burjánzó amerikai folyómérleg-hiányt, a gyenge megtakarítási rátákat, a háztartások eladósodottságát, és azt, hogy az amerikai részvénypiacok jelenős részén megint kezd kialakulni "valami ostoba árfolyambuborék".

Roach szerint a fellendülés nem kezdődött el. A Morgan Stanley vezető szakértője azt mondta: 0,2 százalékos GDP-értéknövekedésre alapozva túlzás azt állítani, hogy az amerikai gazdaság megindult felfelé (előző nap tették közzé, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az előzetes becslés szerint a várt 1,0 százalékos csökkenés helyett 0,2 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság kibocsátása).

A szakértő szerint inkább széleskörű deflációtól kell tartani; ez az utóbbi hat recesszió közül ötre jellemző volt.

A Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet főközgazdásza és alelnöke azonban azt mondta, hogy 2002 második felében az amerikai gazdaság erőteljes fellendülésére lehet számítani, és ez a többi világgazdasági erőcentrumot is kiemeli a stagnálásból. Gail Fosler szerint a vállalati szférában is "a profitok meglepő mértékű javulása" valószínű. Ugyanígy vélekedett Jacob Frenkel, a Merrill Lynch International befektetési ház elnöke is.

Ugyancsak derűlátásának adott hangot Stanley Fischer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgató-helyettese és jelenlegi tanácsadója. Fischer a CNBC tévének a fórum helyszínéről azt mondta: az amerikai gazdaság valószínűleg közel jár már a mélyponthoz, és a világgazdaság is még az idén növekedésnek indul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?