Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A külföldi vállalatok szerint a magyar kormány nem eléggé piacbarát

MTI
2002.02.01. 10:15
A Magyarországon beruházó külföldi cégek vegyes érzelmekkel tekintenek a közelgő parlamenti választások elé - írta pénteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Carola Kaps, a német konzervatív újság gazdasági tudósítója egy angol menedzsert idézett, aki - mintegy kollégái nevében is - úgy fogalmazott: voltaképpen örülnünk kellene a konzervatív Fidesz-kormány győzelmének, mégis a lehető legkényelmetlenebb érzések fognak el bennünket.

Ennek okát az utóbbi 15 hónapban tapasztalt zavaró kormányzati beavatkozások mellett a magyar társadalomnak a külföldi befektetőkkel szembeni, jelentősen megromlott hozzáállásában jelölte meg.

A cégek képviselői közül egyre többen panaszkodnak az áttekinthetőség és a jogbiztonság romlására, egyúttal pedig hiányolják a kormány egyértelmű piacgazdasági vonalát. A Postabank állami kézbe vételét éppúgy a piacgazdasági elvek megsértésének tekintik, mint a kormány eltökéltségét a MOL gázüzletágának államosítására.

A kormányzat kétértelmű gazdaságpolitikája bírálatokat vált ki azért is, mert a külföldi vállalatok kiemelkedő szerepet játszanak a magyar gazdaság életében - írta Kaps.

Az országban tevékenykedő 17 ezer, tulajdonviszonyait tekintve külföldi többségű cég adja a nemzeti összterméknek csaknem a felét és az exportbevételek 77,3 százalékát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?