A külföldi vállalatok szerint a magyar kormány nem eléggé piacbarát

MTI
2002.02.01. 10:15
A Magyarországon beruházó külföldi cégek vegyes érzelmekkel tekintenek a közelgő parlamenti választások elé - írta pénteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Carola Kaps, a német konzervatív újság gazdasági tudósítója egy angol menedzsert idézett, aki - mintegy kollégái nevében is - úgy fogalmazott: voltaképpen örülnünk kellene a konzervatív Fidesz-kormány győzelmének, mégis a lehető legkényelmetlenebb érzések fognak el bennünket.

Ennek okát az utóbbi 15 hónapban tapasztalt zavaró kormányzati beavatkozások mellett a magyar társadalomnak a külföldi befektetőkkel szembeni, jelentősen megromlott hozzáállásában jelölte meg.

A cégek képviselői közül egyre többen panaszkodnak az áttekinthetőség és a jogbiztonság romlására, egyúttal pedig hiányolják a kormány egyértelmű piacgazdasági vonalát. A Postabank állami kézbe vételét éppúgy a piacgazdasági elvek megsértésének tekintik, mint a kormány eltökéltségét a MOL gázüzletágának államosítására.

A kormányzat kétértelmű gazdaságpolitikája bírálatokat vált ki azért is, mert a külföldi vállalatok kiemelkedő szerepet játszanak a magyar gazdaság életében - írta Kaps.

Az országban tevékenykedő 17 ezer, tulajdonviszonyait tekintve külföldi többségű cég adja a nemzeti összterméknek csaknem a felét és az exportbevételek 77,3 százalékát.