Jolán
2 °C
4 °C

Januárban 2,5 százalékkal emelkedtek az árak az eurózónában

MTI
2002.02.01. 12:52
Az euróövezetben januárban 2,5 százalékkal voltak magasabbak átlagosan a fogyasztói árak, mint tavaly januárban - jelentette az EU statisztikai hivatala előzetes adatként.

Decemberben 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció a közös pénzt használó tizenkét ország átlagában.

Az átlag januári romlását elsősorban az okozta, hogy Németországban 2,1 százalékra ugrott a tizenkét havi infláció januárban a decemberi 1,7 százalékról, elsősorban az élelmiszerárak növekedése és egyes közvetett adók emelése miatt.

Elemzők szerint még korai volna az eurókészpénz bevezetésének számlájára írni a nagyobb januári adatot, amely ellentétes a tavaly nyár óta tartó, csökkenő irányzattal. A januári eredmény megerősítette az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Wim Duisenberg nemrégi jóslatát arról, hogy az év elején "bizonytalan" áralakulás várható. Az elnök azt is hozzátette, hogy mindazonátal a bank bízik benne: az infláció hosszabb távon biztonságosan a tizenkét hónapra számított 2 százalékos riadószám alá csökken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?