Ödön
1 °C
11 °C

A FATF elégedett a pénzmosás elleni magyar intézkedésekkel

MTI
2002.02.01. 14:34
A pénzmosás elleni közös fellépésről az OECD égisze alatt életre hívott független nemzetközi munkacsoport (FATF) "különösen elégedetten" nyugtázta azokat a gyors és hatékony intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésére - áll a szervezet hongkongi plenáris üléséről kiadott záróközleményben.

A közlemény szerint a FATF kérni fogja Magyarországtól a pénzmosás elleni intézkedések végrehajtási tervének ismertetését, hogy a csoport elbírálhassa a törvénymódosítások tényleges végrehajtását.

A munkacsoport június 19-21-ei következő plenáris ülésén fogja felülvizsgálni a pénzmosás elleni fellépésben eddig nem együttműködőnek minősített országok helyzetét.

Az évente összeállított figyelmeztető listára tavaly nyáron Magyarország is felkerült. Akkor a FATF illetékese ezt azzal indokolta: a magyarországi pénzmosásellenes rendszernek, amely egyébként eléggé átfogó, súlyos hiányossága, hogy névtelen betétek elhelyezését teszi lehetővé korlátlan számú bankszámlán.

Magyarországon azonban január 1-jétől olyan törvény lépett életbe, amely szerint bankoknál csak névre szólóan lehet új betétet elhelyezni, illetve értékpapírt csak nevesítve lehet forgalomba hozni.

A listán szerepel még Oroszország, Ukrajna, a Fülöp-szigetek, Egyiptom, Nigéria, Izrael, Indonézia, Libanon, Myanmar, a Cook-szigetek, Dominica, Grenada, Guatemala, a Marshall-szigetek, Niue, St. Kitts és Nevis, valamint Szent Vincent és Grenadines.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?