Dömötör
-1 °C
14 °C

A FATF elégedett a pénzmosás elleni magyar intézkedésekkel

MTI
2002.02.01. 14:34
A pénzmosás elleni közös fellépésről az OECD égisze alatt életre hívott független nemzetközi munkacsoport (FATF) "különösen elégedetten" nyugtázta azokat a gyors és hatékony intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésére - áll a szervezet hongkongi plenáris üléséről kiadott záróközleményben.

A közlemény szerint a FATF kérni fogja Magyarországtól a pénzmosás elleni intézkedések végrehajtási tervének ismertetését, hogy a csoport elbírálhassa a törvénymódosítások tényleges végrehajtását.

A munkacsoport június 19-21-ei következő plenáris ülésén fogja felülvizsgálni a pénzmosás elleni fellépésben eddig nem együttműködőnek minősített országok helyzetét.

Az évente összeállított figyelmeztető listára tavaly nyáron Magyarország is felkerült. Akkor a FATF illetékese ezt azzal indokolta: a magyarországi pénzmosásellenes rendszernek, amely egyébként eléggé átfogó, súlyos hiányossága, hogy névtelen betétek elhelyezését teszi lehetővé korlátlan számú bankszámlán.

Magyarországon azonban január 1-jétől olyan törvény lépett életbe, amely szerint bankoknál csak névre szólóan lehet új betétet elhelyezni, illetve értékpapírt csak nevesítve lehet forgalomba hozni.

A listán szerepel még Oroszország, Ukrajna, a Fülöp-szigetek, Egyiptom, Nigéria, Izrael, Indonézia, Libanon, Myanmar, a Cook-szigetek, Dominica, Grenada, Guatemala, a Marshall-szigetek, Niue, St. Kitts és Nevis, valamint Szent Vincent és Grenadines.