Natália
1 °C
7 °C

Argentína: az IMF is a számlák fokozatos megnyitását támogatja

MTI
2002.02.03. 09:04
Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szombaton támogatásáról biztosította Eduardo Duhalde argentin elnöknek azt a szándékát, hogy csak fokozatosan teszi szabaddá a bankszámlákhoz való hozzáférést.

Az argentin legfelsőbb bíróságnak az a pénteki döntése, amelyben alkotmányellenesnek mondta ki a bankbetétekhez való hozzáférés korlátozásait, rendkívüli módon bonyolítja a helyzetet - mondta Köhler New Yorkban, a Világgazdasági Fórumon.

Buenos Airesben jelezték, hogy Jorge Remes Lenicov pénzügyminiszter vasárnap végre ismerteti a gazdaságszanálási tervet, amelyen a kormány egy hónapja dolgozik, az IMF "technikai" segédletével. A legfelsőbb bíróság döntésének megkerülésére a kormány "szükségrendeletbe" foglalja a válságcsomagot, amelyet a parlament elé terjeszt, hogy törvényerőre emelje.

A válságtervet eredetileg péntek este ismertették volna, de a legfelsőbb bíróság váratlanul állást foglalt a még december elején, a tőkemenekülés meggátolására elrendelt banki korlátozások ellen. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a részleges bankszámlazár nemcsak a tulajdonhoz való hozzáférés korlátozását jelenti, hanem a tulajdon csorbítását is.

A legfelsőbb bíróság mindeddig elutasította a haragos argentin betétesek által a pénzfelvételi korlátozások ellen benyújtott kereseteket. Pénteki döntésében sokan az ellene irányuló népharag leszerelésére, illetve a kormányra való áthárítására tett kísérletet láttak.

A kormány, sőt az ellenzék nem rejti véka alá azt a szándékát, hogy megreformálja a legfelsőbb bíróságot, illetve leváltsa egyes tagjait. A testületet ugyanis széles körben korruptnak tartják, és Carlos Menem volt elnökkel való összejátszással vádolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?