Argentína: az IMF is a számlák fokozatos megnyitását támogatja

MTI
2002.02.03. 09:04
Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szombaton támogatásáról biztosította Eduardo Duhalde argentin elnöknek azt a szándékát, hogy csak fokozatosan teszi szabaddá a bankszámlákhoz való hozzáférést.

Az argentin legfelsőbb bíróságnak az a pénteki döntése, amelyben alkotmányellenesnek mondta ki a bankbetétekhez való hozzáférés korlátozásait, rendkívüli módon bonyolítja a helyzetet - mondta Köhler New Yorkban, a Világgazdasági Fórumon.

Buenos Airesben jelezték, hogy Jorge Remes Lenicov pénzügyminiszter vasárnap végre ismerteti a gazdaságszanálási tervet, amelyen a kormány egy hónapja dolgozik, az IMF "technikai" segédletével. A legfelsőbb bíróság döntésének megkerülésére a kormány "szükségrendeletbe" foglalja a válságcsomagot, amelyet a parlament elé terjeszt, hogy törvényerőre emelje.

A válságtervet eredetileg péntek este ismertették volna, de a legfelsőbb bíróság váratlanul állást foglalt a még december elején, a tőkemenekülés meggátolására elrendelt banki korlátozások ellen. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a részleges bankszámlazár nemcsak a tulajdonhoz való hozzáférés korlátozását jelenti, hanem a tulajdon csorbítását is.

A legfelsőbb bíróság mindeddig elutasította a haragos argentin betétesek által a pénzfelvételi korlátozások ellen benyújtott kereseteket. Pénteki döntésében sokan az ellene irányuló népharag leszerelésére, illetve a kormányra való áthárítására tett kísérletet láttak.

A kormány, sőt az ellenzék nem rejti véka alá azt a szándékát, hogy megreformálja a legfelsőbb bíróságot, illetve leváltsa egyes tagjait. A testületet ugyanis széles körben korruptnak tartják, és Carlos Menem volt elnökkel való összejátszással vádolták.