Kofi Anan a globalizáció mellett

MTI
2002.02.04. 10:11
Az ENSZ főtitkára nem ért egyet azzal a nézettel, amely szerint a világ népességének legszegényebb rétegei a globalizáció áldozatai lennének. Az ő problémájuk éppen az, hogy a legtöbb esetben kimaradnak a globalizációból - írta Kofi Annan a Financial Times hétfői számában.

A brit gazdasági lap kontinentális kiadásában közölt cikkében a főtitkár a New York-i világgazdasági fórum vitáihoz kapcsolódva fejtette ki, hogyan segíthet szerinte az üzleti világ a legszegényebbeken.

Annan maga is részt vett a fórumon, de - mint írja - nem azért, mintha a világ üzleti elitjével lépett volna szövetségre, hanem mert az elnyomottak érdekeinek kívánt hangot adni.

Úgy véli, elsősorban az üzleti szférára hárul annak gyakorlati bizonyítása, hogy a világ népességének az az egymilliárd fős hányada, amely az elemi létfeltételeket is nélkülözni kénytelen, nem a globalizáció, hanem a globalizációból való kimaradás áldozata.

Annan szerint az üzletemberek jelentős része a kormányoktól várja a megoldást, és úgy gondolja, hogy nekik csak a nyereséggel kell törődniük. A legtöbben azonban azt is belátják, hogy hosszabb távon a nyereség is gazdasági és szociális feltételektől, valamint a politikai stabilitástól függ.

A vállalatok néha igen kis beruházással nagy eredményeket érhetnek el - írta a főtitkár. Példaként említette a világ sókitermelőit, akik az ENSZ-szel együttműködve elérték, hogy az emberi fogyasztásra szánt só mindig tartalmazzon jódot. Ezzel évente több mint 90 millió újszülötett mentenek meg a jódhiánytól, a szellemi fogyatékosság kialakulásának egyik fő okától.

Sok más hasonló példára volna szükség - fűzte hozzá Annan, elismerve ugyanakkor, hogy az ilyen kezdeményezések sikeréhez az üzletnek felvilágosult partnerre kell találnia a kormányokban.

Szerinte azonban az üzleti világ vezetői nem várhatnak passzívan az ilyen alkalmakra. Élniük kell befolyásukkal, mert sok esetben ők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy kezdeményezzék a gazdag országok piacainak megnyitását a szegényebbek munkaintenzív termékei előtt, vagy lépéseket tegyenek a mezőgazdasági exporttámogatások felszámolása érdekében. Ugyancsak ők azok, akik - a legnagyobb adófizetőkként - a leghatásosabban érvelhetnek a fejlődő országok adósságterheinek enyhítése és a nekik nyújtandó fejlesztési segélyek mellett - írta az ENSZ-főtitkár.