Aliz
6 °C
14 °C

Tavaly 16 százalékkal többet költöttünk napi fogyasztási cikkekre

MTI
2002.02.04. 10:20
A napi fogyasztási cikkek tavalyi forgalma 1.800 milliárd forintra tehető, ami 12 százalékkal haladja meg az előző évit a GfK Hungária adatai szerint.

Az intézet legfrissebb felmérése szerint a háztartások 2001-ben 16 százalékkal többet költöttek ilyen jellegű termékekre, mint 2000-ben.

A GfK 22 cikkcsoport - különböző élelmiszerek és kozmetikai cikkek - forgalmát külön is megvizsgálta. Ebből kiderül, hogy a háztartások édes kekszre a tavalyelőttinél 30 százalékkal, tisztítószerekre 22 százalékkal többet költöttek. Mennyiségben e cikkek forgalomnövekedése 13 illetve 10 százalékos volt.

Az átlag körüli mértékben, 13-15 százalékkal emelkedett az az összeg, amit a háztartások sajtra, ásványvízre, fogkrémre, személyes higiéniai termékekre, mosogatószerekre fordítottak. Az ásványvíz és a fogkrém forgalma mennyiségben vizsgálva is 11 százalékos növekedést mutatott.

A GfK felmérése szerint 6-10 százalék közötti mértékben visszaesett a háztartások tej-, sör-, felvágott- és gyümölcslé- fogyasztása, és tésztából is 6 százalékkal kisebb mennyiséget vásároltak, mint az előző évben.

A mennyiségbeli visszaesés ellenére a tejfogyasztás értékben 9 százalékkal nőtt. A felvágottak esetében 13, a tésztáknál 6 százalékos növekedést mértek. A sör- és a gyümölcslévásárlások viszont értékben is csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva, 2 illetve 3 százalékkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?