Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az európai bankárok a nagycsoportos EU-bővítést támogatják

MTI
2002.02.04. 15:59
Az Európai Bankárszövetség (FBE) mind az EU, mind a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) bővítésében a tíz országra kiterjedő "nagycsoportos" változat megvalósulását tartja kívánatosnak.

Az EU- és az EFTA-tagországokban működő mintegy 3000 bank érdekeit képviselő brüsszeli székhelyű szervezet hétfőn ismertette az unió és az EMU bővítésével kapcsolatos álláspontját.

A bankok és szövetségeik vezető közgazdászaiból álló gazdasági és pénzügyi bizottsága által írt jelentésében azt tanácsolja az EU-tagjelölteknek, hogy taggá válásuk után saját érdekükben ne siessék el a valutaunióhoz való csatlakozást.

Martin Hüfner, a bizottság elnöke, a német HypoVereinsBank csoport főközgazdásza szerint az EU-bővítés jelenleg két fő változatban képzelhető el. Az egyik szerint 2004-ben csak a legfelkészültebb néhány ország csatlakozna, s a nagyobbik csoport 2005 elején követné őket. A másik a "big bang" néven ismert forgatókönyv, amely 10 tagjelölt egyidejű csatlakozásával számol.

Az európai bankok egyértelműen a "big bang" változatot részesítik előnyben. Szerintük ez megkönnyítené a csatlakozási szerződés ratifikációs folyamatát, és azzal a további előnnyel járna, hogy a bővítés növekedésösztönző hatásai mind a régi, mind az új tagállamok számára nagyobbak lennének és korábban jelentkeznének - mondta az elemzést ismertető sajtóértekezleten Hüfner.

Az FBE azt tanácsolja a tagjelölteknek, hogy ne siessenek az EMU-hoz való csatlakozással. Álláspontja szerint EU-taggá válásuk, majd az árfolyammechanizmusban (ERM-2) kötelezően eltöltendő két év, illetve a valutauniós csatlakozás maastrichti ismérveinek ugyancsak kötelező teljesítse után még legalább néhány évig várniuk kellene.