Jenő
-2 °C
6 °C

Bush deficites költségvetési tervezete

MTI
2002.02.04. 17:35
George Bush amerikai elnök hétfőn - az előzetes közléseknek megfelelően - olyan költségvetési tervezetet küldött át a kongresszusnak az október elsején kezdődő, 2003-asként jelölt pénzügyi évre, amelynek értelmében az idei 331 milliárd dollárról 379 milliárd dollárra növekedne az Egyesült Államok védelmi kiadási kerete.

A fejlesztés azonban nem korlátozódik egy évre: 2007-re az évente megnövelt összeg elérné az évi 451 milliárd dolláros kiadási keretet. Bush lényegében elfogadta Donald Rumsfeld védelmi miniszter érvelését, miszerint jelentős összegeket kell áldozni a haditechnika fejlesztésére, alkalmazva a legújabb műszaki vívmányokat a fegyverek, szállítóeszközök és egyéb hadfelszerelések terén.

Az elnök a szorosan vett katonai területen kívül is jelentős összegeket kíván fordítani a biztonság növelésére, elsődleges tekintettel a terrorizmus elleni harcra. Így például a közlekedéssel kapcsolatos biztonsági kiadásokat 4,8 milliárd dollárra tervezi 2003-ban.

Bush korábban többször ígérte, hogy jelentős támogatásokat kíván nyújtani a mezőgazdaságnak. E területen a várakozásokhoz képest szerény az előirányzat: az idei 4,2 milliárd dollárról 7,27 milliárdra növekedne 2003-ban a "farmertörvényhez" kapcsolódó finanszírozási keret, az összes mezőgazdasági kiadási keret pedig megmaradna az idei 19,8 milliárdos szinten.

A kormányzat ugyanakkor az elkövetkező tíz évben összesen 190 milliárd dollárt kíván szánni a Medicare programra, vagyis az idősek egészségügyi ellátására.

Oktatásra - aminek a színvonaljavítása szintén kiemelt ígérete volt Bush elnökjelöltnek - az idei 49,8 milliárd dollár helyett 50,3 milliárdot kíván költeni a Fehér Ház, ami mindössze félmilliárdos bővülést jelent.

A republikánus George Bush, aki jelentős többletet felmutató szövetségi költségvetést örökölt demokrata elődjétől, Bill Clintontól, most deficites költségvetést tervez. Ebben a terrorizmus elleni növekvő kiadások mellett alapvető szerepe van a clintoni időszak hosszan tartó növekedését követő gazdasági pangásnak, amit Bush vállalkozásösztönző adócsökkentésekkel próbál leküzdeni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?