Olivér
5 °C
8 °C

A magyar termelékenység 42 százalékos lemaradásban az uniós átlagtól

MTI
2002.02.05. 16:07
Magyarország 2005-ös európai uniós csatlakozásával számolva évi mintegy 20 százalékos termelékenység-növekedésre van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság felzárkózzon az EU átlagához - mondta Klaus D. Harrer, a Czipin and Proudfoot tanácsadó cég ügyvezető igazgatója kedden Budapesten.

Klaus D. Harrer rámutatott: felméréseik szerint a vállalatvezetők által prognosztizált évi 6,5 százalékos, de még az élenjáró cégek által várt 14,1 százalékos termelékenység-növekedés is kevés a csatlakozás idejére elvárt szint eléréséhez.

- A termelékenység-javulás ütemének gyorsítása nélkül Magyarország 15-20 év alatt zárkózhat fel az EU-hoz - jelentette ki az ügyvezető igazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar gazdaság lemaradása az EU átlagától a termelékenység tekintetében 42 százalékos, a bérek szempontjából 60 százalékos. A várt bérnövekedés a versenyképesség fenntartása mellett csak a termelékenység növekedésével valósítható meg - mutat rá a tanácsadó cég tanulmánya.

A tagjelölt országok termelékenysége átlagosan 59 százalékkal marad el az EU-átlagtól, Magyarország tehát a maga 42 százalékával az élmezőnyben foglal helyet.

Klaus D. Harrer emlékeztetett arra, hogy korábbi felmérésük szerint a magyar cégeknél a dolgozók évente 106 munkanapot nem produktívan töltenek el, a termelékenység-növelési potenciál tehát nagy.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a minimálbér növekedése, a csúszóleértékelés megszüntetése, a bérvárakozások növekedése, valamint a közterhek európai mértékben legmagasabb szintje mind olyan elem, amely a megfelelő termelékenység-növekedés hiányában veszélyezteti a gazdaság versenyképességét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?