Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A magyar termelékenység 42 százalékos lemaradásban az uniós átlagtól

MTI
2002.02.05. 16:07
Magyarország 2005-ös európai uniós csatlakozásával számolva évi mintegy 20 százalékos termelékenység-növekedésre van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság felzárkózzon az EU átlagához - mondta Klaus D. Harrer, a Czipin and Proudfoot tanácsadó cég ügyvezető igazgatója kedden Budapesten.

Klaus D. Harrer rámutatott: felméréseik szerint a vállalatvezetők által prognosztizált évi 6,5 százalékos, de még az élenjáró cégek által várt 14,1 százalékos termelékenység-növekedés is kevés a csatlakozás idejére elvárt szint eléréséhez.

- A termelékenység-javulás ütemének gyorsítása nélkül Magyarország 15-20 év alatt zárkózhat fel az EU-hoz - jelentette ki az ügyvezető igazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar gazdaság lemaradása az EU átlagától a termelékenység tekintetében 42 százalékos, a bérek szempontjából 60 százalékos. A várt bérnövekedés a versenyképesség fenntartása mellett csak a termelékenység növekedésével valósítható meg - mutat rá a tanácsadó cég tanulmánya.

A tagjelölt országok termelékenysége átlagosan 59 százalékkal marad el az EU-átlagtól, Magyarország tehát a maga 42 százalékával az élmezőnyben foglal helyet.

Klaus D. Harrer emlékeztetett arra, hogy korábbi felmérésük szerint a magyar cégeknél a dolgozók évente 106 munkanapot nem produktívan töltenek el, a termelékenység-növelési potenciál tehát nagy.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a minimálbér növekedése, a csúszóleértékelés megszüntetése, a bérvárakozások növekedése, valamint a közterhek európai mértékben legmagasabb szintje mind olyan elem, amely a megfelelő termelékenység-növekedés hiányában veszélyezteti a gazdaság versenyképességét.