A Lloyd's ismét pénzt kér befektetőitől a WTC-kártérítésekre

MTI
2002.02.05. 16:17
A londoni Lloyd's biztosítási piac újabb 564 millió fontot (801 millió dollárt) kért befektetőitől, hogy teljesíteni tudja a New York-i World Trade Center pusztulásából rá háruló kártérítési kötelezettségeket.

A Lloyd's, amely a tavaly szeptemberi terrorkatasztrófa miatt három évszázados története legnagyobb veszteségével kénytelen szembenézni, tavaly októberben már lehívott 780 millió dollárt befektetőitől, akiknek az új összeggel együtt így eddig összesen 1,344 milliárd fontjába került a WTC ikertornyainak lerombolása.

A Lloyd's egyéni befektetőinek, az úgynevezett Neveknek egyenként 33 ezer fontot kell fizetniük. A Nevek általában teljes vagyonukkal felelnek a Lloyd's által vállalt biztosítási kockázatokért, de jó ideje már nem ők a piac egyedüli fenntartói: a cég tőkéjének 80 százalékát intézményi befektetők adják.

A Lloyd's saját becslései szerint 1,9 milliárd dollárjába kerülnek a tavalyi amerikai terrormerényletek; a kártérítést a viszontbiztosításokból és a befektetők pénzéből fizetik - írta a Reuters.

A New York és Washington ellen elkövetett merényletsorozat teljes biztosítási kárösszege becslések szerint eléri az 50 milliárd dollárt; ez a világ eddigi legnagyobb kárösszegű katasztrófája.

A Lloyd's fő fenntartói a 90-es évek közepéig a Nevek voltak - akkoriban 34 ezer egyéni befektető adta a cég tőkéjét -, de az utána következő, a piacot majdnem csődbe döntő veszteséghullám hatására a magánbefektetők tömegesen szálltak ki, s számuk jelenleg 2500 alatt van.

A piacot 1688-ban alapították biztosítási ügynökök és hajós kereskedők Edward Lloyd londoni kávéházában. A Lloyd's - egyéb tevékenységi körei mellett - ma is világ legnagyobb hajózási biztosítója.