Árpád
-2 °C
3 °C

Az Európai Beruházási Bank növeli a tagjelöltek hitelkeretét?

euractiv.hu
2002.02.08. 14:09
Az Európai Unió fő hitelező intézménye, az Európai Beruházási Bank (EIB) azt tervezi, hogy a közép- és kelet-európai tagjelölt országoknak nyújtandó kölcsöneit a csatlakozás előtti utolsó évben 50 százalékkal megnöveli - írja az euro.hu.

Az EIB elnöke, Philippe Maystadt arra fogja kérni az uniós tagállamok kormányait: növeljék meg a bank tőkéjét 150 milliárd euróra annak érdekében, hogy a bank a tagjelölt országok csatlakozásának idején eleget tudjon tenni a kölcsönök iránt megnövekedő igényeknek.

1990 és 2001 között az EIB 17 milliárd euró kölcsönt nyújtott a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt országnak. A bank főként a közlekedés, a távközlés és a kis- és középvállalkozások fejlesztésére nyújtotta hiteleit. A jövőben elsősorban a környezetvédelem, az egészségügy és az oktatás terén megvalósuló beruházásokat fogja segíteni a kölcsönökkel. Tavaly egyébként 2,6 milliárd euró értékben folyósítottak hitelt a 10 közép- és kelet-európai országnak különböző fejlesztési projektek megvalósítására.

A luxemburgi székhelyű bank alaptőkéjét az EU tagállamai adják össze. Kölcsöneinek mintegy 90 százaléka az EU országaiba irányul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?