Aliz
6 °C
14 °C

Már Írországban is csak euróval lehet fizetni

euractiv.hu
2002.02.11. 11:46
Szombat éjfél óta az euró az egyedüli törvényes fizetőeszköz Írországban - írja az euro.hu.

Az euróra való teljes átállás idejére az ír nemzeti valuta 79 százaléka (3,712 milliárd ír font) került vissza az ír jegybankhoz. A központi bank szóvivője úgy nyilatkozott, hogy évekbe telhet, míg a még kint lévő font is visszajut a központi bankhoz. Jelenleg a közös európai valuta bankjegyeiből 142 millió, érméiből 1 milliárd van forgalomban Írországban, értékük 3,397 milliárd euró.

Mint ismeretes, az eurózóna országai közül Hollandia már január 28-án teljes mértékben átállt az európai közös valutára. Franciaország február 17-én, míg a többi tagország február 28-án vesz végleges búcsút saját nemzeti valutájától. Németországban elvileg tavaly december 31-én lejárt a márka "mandátuma", azonban a kereskedők szervezetének állásfoglalása szerint a boltokban mégis elfogadják a régi pénzt a február 28-i végső határidőig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?