Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mától szabadon lebeg az argentin pezó

MTI
2002.02.11. 14:41
Argentína elegendő tartalékkal rendelkezik a pezó hétfőre tervezett lebegtetéséhez. - Már semmilyen akadály nincs a pezó dollártól való függetlenítésének útjában - jelentette ki az elnöki szóvivő.

- Tartalékaink egyharmada elégséges a piacon lévő összes pezó felvásárlására, úgyhogy a központi bank megállapíthatja az árfolyamot - tette hozzá.

A pezó lebegtetése része Eduardo Duhalde kormányfő válságtervének. A súlyosan eladósodott dél-amerikai ország új, többmilliárd dolláros pénzügyi injekciót remél a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A pezó egy-egy arányú kapcsolása az amerikai dollárhoz hivatalosan az év elején szűnt meg. Azóta 1,40 pezó/dollár árfolyam van érvényben. A szabadpiacon azonban 2 pezó körül van az árfolyam.

Jorge Remes Lenicov gazdasági miniszter kedden utazik Washingtonba, hogy a Nemzetközi Valutaalappal újabb segítségől tárgyaljon. Találkozni fog Paul O,Neil amerikai pénzügyminiszterrel és Horst Köhler IMF vezérigazgatóval. Argentin lapok a hétvégén arról írtak, hogy Lenicov 25 milliárd dolláros injekciót akar az IMF-től.

Ez az argentin GDP 10 százaléka, és a chilei és a mexikói válsághoz hasonlítva ez "olcsó" - írta a La Nacion című lap az argentin pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Mindenestre a gazdasági miniszter igyekezett lehűteni a várakozásokat. A kétnapos tanácskozás végén határozott ígéret nem remélhető szerinte az IMF-től, csak a tárgyalások megkezdéséről van szó - mondta.

Az IMF eddig meglehetősen visszafogottan reagált az argentin válságkezelő tervekre. Argentína több mint három és fél éve van recesszióban, külföldi adóssága 141 milliárd dollár.