Olivér
5 °C
8 °C

Varsó meghátrált az agrártámogatási vitában

MTI
2002.02.11. 15:51
A lengyel kormány hétfőn jelezte: beletörődött abba, hogy az EU-bővítés időpontjában nem jut hozzá teljes egészében a jelenlegi uniós tagoknak járó mezőgazdasági támogatásokhoz, de reméli, hogy a javasolt átmeneti időszakot jelentősen le lehet rövidíteni.

Jaroslaw Kalinowski lengyel mezőgazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány tudatában van annak, hogy a lengyel agrártermelők kezdetben nem fogják teljes egészében megkapni az unióban honos közvetlen támogatásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Varsó igyekszik elérni az átmeneti időszak lerövidítését három évre.

A nemrégiben közzétett EU-bizottsági javaslat szerint a majdani új tagországok mezőgazdászai a bővítés idején érvényes közvetlen uniós támogatási összeg 25 százalékát kapnák meg, s ez tíz év alatt növekedne 100 százalékra.

Kalinowski azonban - aki Franz Fischlerrel, a brüsszeli bizottság agrárbiztosával tárgyalt szerdán - azt mondta: a régi és az új EU-tagoknak már 2006-ban egyenlő jogokkal kell bírniuk.

Az EU jelenlegi költségvetési időszaka 2006-ban ér véget, és a jelölt országok nem szeretnék, ha a következő költségvetés idejére járó juttatásaikat még belépésük előtt meghatároznák számukra - írta a Reuters.

A bizottság a bővítés teljes finanszírozására 40,2 milliárd eurós keretet javasolt a 2004-2006 közötti időszakra, de több tagállam, köztük Németország, a legnagyobb befizető, ezt túl nagyvonalúnak tartja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?