Szilvia
5 °C
16 °C

Tavaly 4,4 milliárd eurót hozott a turizmus

MTI
2002.02.12. 10:09
Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyeken 5,9 millió vendéget és 18,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami megegyezik a 2000. évi adatokkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetési mérleg adatai szerint 2001-ben az idegenforgalomból 4,4 milliárd euró bevétel származott, ami 17,9 százalékkal magasabb volt a 2000. évinél.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2001-ben 84,6 milliárd forint volt a szállásdíjbevétel, amely folyó áron 2 százalékkal több, mint a megelőző évben. A szállásdíjbevételek több mint háromnegyede a külföldi vendégektől származott, és a 2000. évihez hasonló nagyságú volt. A belföldiektől származó szállásdíjbevétel 7 százalékkal növekedett. A szállásdíjakból származó összes bevétel több mint fele Budapesten keletkezett.

A külföldivendég-forgalom az elmúlt év során összességében 2 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyeken. A több mint 3 millió külföldi vendég 10,7 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon.

A külföldi vendégéjszakák 70 százaléka Budapestre és a Balaton partjára koncentrálódott. A kiemelt üdülőkörzetek közül Budapesten, a Dunakanyarban, a Közép-Tisza-vidéken és Sopron-Kőszeghegyalján emelkedett a külföldivendég-forgalom.

A külföldi vendégéjszakák több mint 70 százalékát az Európai Unióból érkező vendégek töltötték el. Ezen belül a legtöbb, 4,2 millió éjszakát a német állampolgárok. A japánok, az amerikaiak és az ausztrálok utazási kedve a 2001. évben a vendégéjszakák számát tekintve csökkent, míg Ázsiából 16 százalékos növekedést figyeltek meg.

A belföldi vendégek száma azonos a megelőző évivel, míg az általuk eltöltött vendégéjszakák száma decemberben 5 százalékkal, a tizenkét hónap folyamán 4 százalékkal esett vissza. Éves szinten a szállodákban bonyolították le a belföldi forgalom több mint felét, a 2000. évhez képest szintén 4 százalékos csökkenést regisztrálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?