Erik, Alexandra
EUR 383,52 Ft
USD 366,68 Ft
9 °C
23 °C

Tavaly 34 százalékkal csökkent a Reuters nyeresége

MTI
2002.02.12. 14:24
A brit Reuters Group Plc. nyeresége tavaly 34 százalékkal csökkent. A cég magyarázata szerint a visszaesés oka a világgazdaság gyengülése, amely miatt nem nőtt eléggé sem a gazdasági és pénzügyi információk kereslete. Továbbá a vállalat folytatta költséges beruházásait tevékenységének internetesítésére.

A vállalat arculatérték-leírás és egyszeri költségek nélküli, adózás előtti nyeresége 2001-ben a 330 millió fontos piaci konszenzustól elmaradva - 304 millió font lett.

A világ legnagyobb hír- és pénzügyi-gazdasági információ- és adatszolgáltatójánál a bevételek tavaly 8 százalékkal nőttek, 3,885 milliárd fontra a 2000-es 3,592 milliárdról. A cégfelvásárlásokból és részesedésszerzésekből származó új bevételek nélkül, azaz összehasonlítható alapon a csoport bevételei a múlt év utolsó negyedében 7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A meghatározott időre szóló szolgáltatási szerződések egy darabig még védték a Reuterst, de most már érzi a gazdasági visszaesés hatását. A nyereségcsökkenés másik oka, hogy még a múlt évben is hatalmas összegeket fektettek be az alaptevékenység internetes hálózatának kiépítésébe és fejlesztésébe.

A Reuters előfizetői közé tartoznak a nagy befektetési bankok is, amelyek a gazdasági visszaesésre reagálva drasztikusan csökkentették kiadásaikat és a munkaerőlétszámot. Számolva ezzel a Reuters az elkövetkező két évre növelte költségcsökkentési céljait. A vállalat már tavaly jelezte, hogy a csökkenő bevételek ellensúlyozására 2003-ig évi 220 millió font költségmegtakarítás tervez. A kedden közzétett adatok szerint a hírügynökség 2003-ban további 15 millió font költségcsökkentést tervez, és ennek érdekében a korábban bejelentett 1600 helyett 1800 embertől válnak meg.

A hírügynökség saját becslése szerint az előfizetésekből származó bevétel 2002 első felében várhatóan 2-3 százalékkal, a második félévben további 1-2 százalékponttal csökken. A bevétel nagyrészét az előfizetések adják. A teljes bevétel az idén, a nemrég megvásárolt Bridge Information Systems Inc. üzleti érdekeltség révén, várhatóan tovább nő.

Gyengült a cégcsoporthoz tartozó, Egyesült Államokban bejegyzett Instinet elektronikus tőzsdeügynöki és értékpapír-kereskedelmi rendszer is, amely korábban a fő jövedelemtermelő volt. Az Instinet bevétele tavaly 6 százalékkal 854 millió fontra nőtt, működési profitja a karcsúsítás, az elbocsátások költségei előtt 13 százalékkal 178 millió fontra nőtt, de összehasonlítható alapon csak 4 százalékos volt a növekedés.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek