Ödön
1 °C
11 °C

Tavaly 34 százalékkal csökkent a Reuters nyeresége

MTI
2002.02.12. 14:24
A brit Reuters Group Plc. nyeresége tavaly 34 százalékkal csökkent. A cég magyarázata szerint a visszaesés oka a világgazdaság gyengülése, amely miatt nem nőtt eléggé sem a gazdasági és pénzügyi információk kereslete. Továbbá a vállalat folytatta költséges beruházásait tevékenységének internetesítésére.

A vállalat arculatérték-leírás és egyszeri költségek nélküli, adózás előtti nyeresége 2001-ben a 330 millió fontos piaci konszenzustól elmaradva - 304 millió font lett.

A világ legnagyobb hír- és pénzügyi-gazdasági információ- és adatszolgáltatójánál a bevételek tavaly 8 százalékkal nőttek, 3,885 milliárd fontra a 2000-es 3,592 milliárdról. A cégfelvásárlásokból és részesedésszerzésekből származó új bevételek nélkül, azaz összehasonlítható alapon a csoport bevételei a múlt év utolsó negyedében 7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A meghatározott időre szóló szolgáltatási szerződések egy darabig még védték a Reuterst, de most már érzi a gazdasági visszaesés hatását. A nyereségcsökkenés másik oka, hogy még a múlt évben is hatalmas összegeket fektettek be az alaptevékenység internetes hálózatának kiépítésébe és fejlesztésébe.

A Reuters előfizetői közé tartoznak a nagy befektetési bankok is, amelyek a gazdasági visszaesésre reagálva drasztikusan csökkentették kiadásaikat és a munkaerőlétszámot. Számolva ezzel a Reuters az elkövetkező két évre növelte költségcsökkentési céljait. A vállalat már tavaly jelezte, hogy a csökkenő bevételek ellensúlyozására 2003-ig évi 220 millió font költségmegtakarítás tervez. A kedden közzétett adatok szerint a hírügynökség 2003-ban további 15 millió font költségcsökkentést tervez, és ennek érdekében a korábban bejelentett 1600 helyett 1800 embertől válnak meg.

A hírügynökség saját becslése szerint az előfizetésekből származó bevétel 2002 első felében várhatóan 2-3 százalékkal, a második félévben további 1-2 százalékponttal csökken. A bevétel nagyrészét az előfizetések adják. A teljes bevétel az idén, a nemrég megvásárolt Bridge Information Systems Inc. üzleti érdekeltség révén, várhatóan tovább nő.

Gyengült a cégcsoporthoz tartozó, Egyesült Államokban bejegyzett Instinet elektronikus tőzsdeügynöki és értékpapír-kereskedelmi rendszer is, amely korábban a fő jövedelemtermelő volt. Az Instinet bevétele tavaly 6 százalékkal 854 millió fontra nőtt, működési profitja a karcsúsítás, az elbocsátások költségei előtt 13 százalékkal 178 millió fontra nőtt, de összehasonlítható alapon csak 4 százalékos volt a növekedés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?