Judit
2 °C
7 °C

Decemberben tovább csökkentek az amerikai raktárkészletek

MTI
2002.02.14. 17:00
Decemberben a várnál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal 1135 milliárd dollárra csökkent az amerikai üzleti szféra raktárkészleteinek értéke - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium.

A Dow Jones/Thomson Financial előzetes konszenzusa 0,6 százalékos csökkentést valószínűsített. Novemberben 1,2 százalékkal estek a raktárkészletek.

Az üzleti szféra raktárkészlet-kiigazítása már 11 hónapja, pontosan az amerikai gazdaság recessziójának "hivatalos" kezdete óta tart. A tavalyi utolsó negyedéven 120,6 milliárd dolláros rekord összeggel csökkent a vállalati raktárkészletek összértéke.

Sok elemző azonban úgy tartja, hogy az idei első negyedévben, az amerikai gazdaság feléledéséhez fűződő várakozások közepette már megkezdődhet a raktárkészletek visszaépítése. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szoros figyelemmel követi a raktárkészlet-adatokat, mert úgy tartja, hogy a kiigazítás befejeződéséig nem várható erősebb fellendülés a gazdaságban.

Hivatalosan az amerikai gazdaság már tavaly március óta recesszióban van, de a tavalyi utolsó negyedévről közölt előzetes kormányzati becslés váratlan - igaz, csekély mértékű, 0,2 százalékos - éves szintű GDP-értéknövekményt mutatott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?