Erik, Alexandra
EUR 383,80 Ft
USD 366,45 Ft
9 °C
23 °C

Decemberben tovább csökkentek az amerikai raktárkészletek

MTI
2002.02.14. 17:00
Decemberben a várnál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal 1135 milliárd dollárra csökkent az amerikai üzleti szféra raktárkészleteinek értéke - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium.

A Dow Jones/Thomson Financial előzetes konszenzusa 0,6 százalékos csökkentést valószínűsített. Novemberben 1,2 százalékkal estek a raktárkészletek.

Az üzleti szféra raktárkészlet-kiigazítása már 11 hónapja, pontosan az amerikai gazdaság recessziójának "hivatalos" kezdete óta tart. A tavalyi utolsó negyedéven 120,6 milliárd dolláros rekord összeggel csökkent a vállalati raktárkészletek összértéke.

Sok elemző azonban úgy tartja, hogy az idei első negyedévben, az amerikai gazdaság feléledéséhez fűződő várakozások közepette már megkezdődhet a raktárkészletek visszaépítése. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szoros figyelemmel követi a raktárkészlet-adatokat, mert úgy tartja, hogy a kiigazítás befejeződéséig nem várható erősebb fellendülés a gazdaságban.

Hivatalosan az amerikai gazdaság már tavaly március óta recesszióban van, de a tavalyi utolsó negyedévről közölt előzetes kormányzati becslés váratlan - igaz, csekély mértékű, 0,2 százalékos - éves szintű GDP-értéknövekményt mutatott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek