Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Januárban éves szinten 6,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

MTI
2002.02.15. 11:47
A fogyasztói árak 2002 januárjában 1,3 százalékkal haladták meg a decemberi, és 6,6 százalékkal a 2001 januári szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A maginfláció januárban decemberhez képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2 százalék.

A KSH pénteken publikálta először a nyugdíjasokra számított árindexet, amely az előző hónaphoz, 2001. decemberéhez képest 1,6 százalékos, az előző év januárhoz képest pedig 7,6 százalékos emelkedést mutatott. Ez a mutató a nyugdíjasok összességére vonatkozó fogyasztói árindexet jelzi.

Az elemzők januárra átlagosan 6,3-6,5 százalék körüli inflációt vártak.

A KSH közlése szerint az idén januárban az élelmiszerek drágulása 0,61 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,53 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,20 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,05 százalékkal, a háztartási energiáé 0,02 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal emelte a fogyasztói árak előző hónaphoz mért indexét.

A ruházkodási cikkek körében bekövetkezett árcsökkenés 0,09 százalékkal mérsékelte az előző hónaphoz viszonyított áremelkedést. A központi, illetve az önkormányzati intézkedések hatása 0,5 százalék volt.

Egy hónap alatt, 2001. decemberhez viszonyítva az élelmiszereken belül 16,9 százalékkal drágultak az idényáras élelmiszerek, 3,5 százalékkal a tej, óvodai, bölcsődei étkezés, és 3,4 százalékkal az iskolai étkezés. Kis mértékben, 0,8 százalékkal csökkent a liszt és 0,5 százalékkal a baromfihús ára.

A KSH jelentése szerint a szolgáltatásoknál az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedésen belül a tv-előfizetés 10,5 százalékkal, a szerencsejáték díjtételei 6,4 százalékkal, a távolsági utazásé 5,9 százalékkal, a helyi tömegközlekedésé 5,5 százalékkal, a szemétszállításé 4,9 százalékkal, a lakbéreké pedig 3,0 százalékkal nőttek.

2001. januárjához viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagot meghaladva nőttek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan kevesebbet kellett fizetni, mint 2001. januárban. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a ruházkodási cikkek 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A háztartási energia, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk árnövekedése viszont átlag feletti volt.