Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország és Lengyelország a legstabilabb feltörekvő gazdaság

MTI
2002.02.18. 09:44
Magyarország és Lengyelország gazdasága a legstabilabb a feltörekvő piacok országai közül a Lehman Brothers és az Eurasia Group által végzett legújabb politikai kockázati felmérés szerint.

A The Economist brit gazdasági hetilap által ismertetett felmérésben a stabilitási mutató azt méri, az adott ország mennyire képes ellenállni válságoknak illetve elkerülni válságok generálódását. Az index kiszámításakor 60 százalékban politikai, 40 százalékban gazdasági jellegű tényezőket vesznek alapul. Minél magasabb a mutató, annál stabilabb az adott ország gazdasága - magyarázta a brit gazdasági lap.

Mind Magyarország mind Lengyelország esetében 70 százalék fölötti mutatót állapították meg a kutatók. Magyarország esetében 75, Lengyelországéban 72 százalékosat. Egy évvel ezelőtti hasonló felmérésükben Magyarország esetén az index 73, Lengyelországéban 68 százalékos volt, azaz a politikai stabilitást növekvőnek értékelték a felmérők. Oroszország stabilitási mutatója növekedett a legnagyobb mértékben: a tavaly megállapított 46 százalékról 58 százalékra.