Az IMF szerint működhet az új argentin gazdasági program

MTI
2002.02.18. 12:18
Sikeres lehet az argentin kormány gazdaságélénkítő programja - jelentette ki a Világbank latin-amerikai térség-felelőse. Nyilatkozata hónapok óta az első, amely a nemzetköi bizalom valamelyes visszatértét jelezheti Argentína iránt.

Guillermo Perry szerint a jelenlegi válság a dél-amerikai ország gazdasági növekedését 2002-ben 1-2 százalékra nyomja le.

- Most van egy világos irány, a tervek megvalósíthatók - mondta Perry egy mexikói tanácskozáson. Ha Argentína jól viszi véghez, és ha visszatér az argentinok jövőbe vetett bizalma, már ami a bankszámlákat illeti, egy rugalmasabb Argentínáról lehet beszélni, bár az idei év még mindenképp nagyon nehéz lesz - fűzte hozzá.

Argentína két héttel ezelőtt új gazdasági programot terjesztett elő. Az eddig 1,4 pezó/dollárban megállapított árfolyamot megszüntették és az argentin nemzeti valutát azóta a szabadpiaci erők alakulása mozgatja.

Gazdasági elemzők és szakértők Perrynél sokkal borúlátóbbak, és szerintük Argentína gazdasága az idén is zsugorodik, mégpedig 6 és 10 százalék közötti mértékben. Jelenleg most az a legfontosabb kérdés, miként sikerül ismét helyreállítani a pénzügyi rendszer fizetőképességét és miként lehet a fizetési rendszert teljesen újraépíteni.

Az ország gazdasági miniszterhelyettese szerint Argentínának 22-23 milliárd dollár pénzügyi segítségre lesz szüksége a gazdaság talpra állításához.