Jenő
-2 °C
6 °C

Az IMF szerint működhet az új argentin gazdasági program

MTI
2002.02.18. 12:18
Sikeres lehet az argentin kormány gazdaságélénkítő programja - jelentette ki a Világbank latin-amerikai térség-felelőse. Nyilatkozata hónapok óta az első, amely a nemzetköi bizalom valamelyes visszatértét jelezheti Argentína iránt.

Guillermo Perry szerint a jelenlegi válság a dél-amerikai ország gazdasági növekedését 2002-ben 1-2 százalékra nyomja le.

- Most van egy világos irány, a tervek megvalósíthatók - mondta Perry egy mexikói tanácskozáson. Ha Argentína jól viszi véghez, és ha visszatér az argentinok jövőbe vetett bizalma, már ami a bankszámlákat illeti, egy rugalmasabb Argentínáról lehet beszélni, bár az idei év még mindenképp nagyon nehéz lesz - fűzte hozzá.

Argentína két héttel ezelőtt új gazdasági programot terjesztett elő. Az eddig 1,4 pezó/dollárban megállapított árfolyamot megszüntették és az argentin nemzeti valutát azóta a szabadpiaci erők alakulása mozgatja.

Gazdasági elemzők és szakértők Perrynél sokkal borúlátóbbak, és szerintük Argentína gazdasága az idén is zsugorodik, mégpedig 6 és 10 százalék közötti mértékben. Jelenleg most az a legfontosabb kérdés, miként sikerül ismét helyreállítani a pénzügyi rendszer fizetőképességét és miként lehet a fizetési rendszert teljesen újraépíteni.

Az ország gazdasági miniszterhelyettese szerint Argentínának 22-23 milliárd dollár pénzügyi segítségre lesz szüksége a gazdaság talpra állításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?