Gyógymonarchia, vízi vidámpark alapkőletétele élményelemekkel

MTI
2002.02.18. 15:40
Közel 1,6 milliárd forint költséggel, 7,5 hektár területen épülő vízi vidámpark alapkövét rakta le hétfőn Zalaegerszeg termálközpontjában Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára.

- Európa egyik meghatározó termál- és gyógyturisztikai célországa lesz Magyarország az évtized végére; a tavaly 41 pályázó által a Széchenyi-terv keretében elnyert 20 milliárd forint is ezt a törekvést szolgálja - hangsúlyozta Glattfelder Béla az alapkőletételét kísérő szakmai fórumon.

Mint mondta: a tíz évre szóló gyógyturisztikai program nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai idegenforgalom részesedése a nemzeti össztermékből a jelenlegi 10-ről 12,5 százalékra növekedjen az évtized végére.

A GM politikai államtitkára impozánsnak nevezte az egészségmegőrzést és a szórakoztatást a középpontba állító zalaegerszegi fejlesztéseket, amelyek révén az egyik legversenyképesebb lehet az országban a zalai megyeszékhely termálközpontja.

Gyimesi Endre polgármester arról szólt, hogy két éve még 45.000, tavaly már 70.000 vendég kereste fel az eddigi létesített három felnőtt és gyermekmedencét. Hozzátette: a most induló 1,6 milliárdos beruházáshoz két pályázaton összesen 688 millió forintot nyertek, a város pedig 928 milliót biztosít.

A beruházási szakemberek elmondták: a 7,5 hektár területű új vízi élménypark fele pihenést szolgáló zöldterület lesz. A létesítményben tizenhárom különböző méretű felnőtt és öt gyermek csúszda, élményelemekkel beépített nyolc féle medence és több ugrótorony kap helyet.

A későbbiekben fedett élményfürdővel bővül az egerszegi termálközpont és az újabb tervek megvalósításához további három termálkútfúrásra is szükség lesz.

Zalaegerszeg vízi vidámparkját várhatóan június elején avatják fel.