Aliz
6 °C
14 °C

Tavaly a pénzügyi szférában 216 ezer forint volt az átlagkereset

MTI
2002.02.19. 10:19
A bruttó nominális átlagkereset 18 százalékkal, a nettó 16,2 százalékkal, míg a reálkereset 6,4 százalékkal nőtt 2001-ben az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A bruttó havi átlagkereset 2001 decemberében 136.593 forint, 2001-ben átlagosan 103.558 forint volt a KSH adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében.

A 18 százalékos bruttó átlagkereset-növekedésen belül a versenyszférában dolgozók bére 16,3 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 22,4 százalékkal emelkedett január-decemberben az egy évvel korábbi szinthez képest.

A költségvetés finanszírozta területek között jelentős különbség alakult ki. Legnagyobb mértékben, 26,3 százalékkal növekedtek a keresetek a közigazgatásban a köztisztviselői intézmények júliusi hatályú emelése, valamint az októberben, novemberben kifizetett jutalmak, illetve a decemberben kifizetett 13. havi illetmény miatt.

Legkevésbé, 15,4 százalékkal az egészségügyi, a szociális ellátás gazdasági ágban nőttek az átlagkeresetek a költségvetési intézmények közül, ami részben a 2000 júliusában és novemberében kifizetett egyszeri rendkívüli juttatás miatti magas bázisból következett.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi tevékenység, havi bruttó 216 ezer forint keresettel, ezt követi a vegyipar, a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás, a közigazgatás, a védelem, a kötelező társadalombiztosítás, a bányászat, az ingatlanügyletek, a gazdasági szolgáltatás, a szállítás, raktározás, posta, távközlés, valamint a gépipar.

Legkevesebbet a textil, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártásban dolgozók kerestek, ahol a havi bruttó átlagkereset 62.573 forintot tett ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?