Erik, Alexandra
EUR 383,81 Ft
USD 366,52 Ft
9 °C
23 °C

Tavaly a pénzügyi szférában 216 ezer forint volt az átlagkereset

MTI
2002.02.19. 10:19
A bruttó nominális átlagkereset 18 százalékkal, a nettó 16,2 százalékkal, míg a reálkereset 6,4 százalékkal nőtt 2001-ben az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A bruttó havi átlagkereset 2001 decemberében 136.593 forint, 2001-ben átlagosan 103.558 forint volt a KSH adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében.

A 18 százalékos bruttó átlagkereset-növekedésen belül a versenyszférában dolgozók bére 16,3 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 22,4 százalékkal emelkedett január-decemberben az egy évvel korábbi szinthez képest.

A költségvetés finanszírozta területek között jelentős különbség alakult ki. Legnagyobb mértékben, 26,3 százalékkal növekedtek a keresetek a közigazgatásban a köztisztviselői intézmények júliusi hatályú emelése, valamint az októberben, novemberben kifizetett jutalmak, illetve a decemberben kifizetett 13. havi illetmény miatt.

Legkevésbé, 15,4 százalékkal az egészségügyi, a szociális ellátás gazdasági ágban nőttek az átlagkeresetek a költségvetési intézmények közül, ami részben a 2000 júliusában és novemberében kifizetett egyszeri rendkívüli juttatás miatti magas bázisból következett.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi tevékenység, havi bruttó 216 ezer forint keresettel, ezt követi a vegyipar, a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás, a közigazgatás, a védelem, a kötelező társadalombiztosítás, a bányászat, az ingatlanügyletek, a gazdasági szolgáltatás, a szállítás, raktározás, posta, távközlés, valamint a gépipar.

Legkevesebbet a textil, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártásban dolgozók kerestek, ahol a havi bruttó átlagkereset 62.573 forintot tett ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek