Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsemmisítették a szennyezett csirkehúst

MTI
2002.02.19. 14:41
Lezárult az állategészségügyi hatóságok vizsgálata, a szennyezett árut megsemmisítették, a magyar csirke biztonsággal fogyasztható - közölte Szép Imre, a Baromfi Termék Tanács elnöke kedden Budapesten a testület rendkívüli sajtótájékotatóján.

Dr. Daubner Dóra, az FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályának főtanácsosa elmondta, az állategészségügyi hatóságok 2.139 vizsgálatot végeztek, és 89 tételt találtak gyanúsnak.

A vizsgálatok során 26 esetben lehetett kimutatni tényleges antibiotikum-maradványt, 40.085 kilogramm szennyezett csirkehúst semmisítettek meg.

Daubner Dóra közölte: a cloranphenicol nevű antibiotikum, amelyet az állatgyógyászatban használnak, Magyarországon 1987 decemberétől tilalmi listán van. Az Európai Unióban ezt a tiltalmat csak a kilencvenes években vezették be.

A Baromfi Termék Tanács szeretné, ha az illetékesek megneveznék és nyilvánosságra hoznák a fertőzött árut importáló cégek nevét. Kérik azt is, hogy az agrártermékek importját az FVM engedélyezze, és kérje ki az adott termékpálya véleményét is az engedélyezésről.