Judit
3 °C
7 °C

Enron-ügy: beperelték a Fehér Házat

MTI
2002.02.22. 22:19
Az amerikai törvényhozás égisze alatt működő számvevőszék (GAO) eddig példátlan módon pénteken keresetet nyújtott be a Fehér Ház ellen, hogy kiderülhessen: milyen szerepet játszott a néhány hete az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati csődjét produkáló Enron energia-nagykereskedő és más energiaipari cégek a Bush-kormányzat energiapolitikájában. A GAO elsősorban azokra a feljegyzésekre kíváncsi, amelyek a Dick Cheney alelnök által tavaly vezetett, úgynevezett energia-munkacsoport tevékenységét dokumentálják.

A Fehér Ház egyelőre nem hajlandó kiadni a törvényhozók által kért dokumentumokat, arra hivatkozva, hogy nyilvánosságra hozataluk esetén a jövőben nehezen lehetne pártatlan külső szakértőket megnyerni tanácsadásra.

A kormány elismeri, hogy Cheney vagy a munkacsoport más tagjai tavaly összesen hatszor találkoztak a Bush-kampányt annak idején bőkezűen támogató Enron tisztviselőivel, de a GAO-nak ez kevés: a szervezet mindenkinek tudni akarja a nevét, aki a munkacsoport bármely tagjával valaha is tárgyalt a Fehér Ház energiapolitikájáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?