Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bush kitermelné az olajat az alaszkai természetvédelmi területen

MTI
2002.02.25. 08:52
George W. Bush amerikai elnök olajfúrások megkezdését sürgette Alaszka egyik természetvédelmi területén, hogy csökkenjen az ország az importolajtól való függősége. Egyúttal több ezer munkahely is keletkezne.

Az Egyesült Államok már több energiát használ fel, mint amennyit belföldön tudnak nyerni. - Ha nem cselekszünk hogy növeljük energia-függetlenségünket, függőségünk a külföldi forrásoktól csak tovább emelkedik - mondta Bush.

A szenátus a jövő héten foglalkozik újfent az energiatörvénnyel. Még hiányzik egy függelék, amely megengedné, hogy Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjában (ANWR), a jegesmedve otthonában olaj után kutassanak. Az ottani kőolaj-előfordulást 16 milliárd hordóra teszik (1 hordó=159 liter). Miközben Bush republikánusai a feltárások mellett vannak, a demokraták elutasították a természetbe való beavatkozást. Szavazás március előtt nem várható.

Bush elmondta, alaszkai kitérője során sok emberrel beszélt, akik e nagyszerű természetet meg akarják óvni, de egyúttal a kis területen fellelhető energiaforrásokat is gondos munkával fel akarják tárni.

- Az új technológia ezt lehetővé teszi. Nemzetbiztonságunk ezt sürgősen megköveteli. Az olajat tisztán és biztonságosan ki lehet termelni, a környezet károsítása nélkül - mondta Bush.

Szakértők abból indulnak ki, hogy Alaszkában napi 1 millió hordó olaj termelhető ki. Az Egyesült Államok jelenleg napi 19,5 millió hordó olajat használ fel, ennek 60 százalékát importálnia kell.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!