Ödön
1 °C
11 °C

Világszerte tovább csökkent a társasági adó mértéke

MTI
2002.02.25. 09:45
A KPMG legutóbb megjelentetett tanulmánya szerint 2001-ben is világszerte meghatározó tendencia maradt az, hogy csökken a társasági adó - derül ki abból az elemzésből, amelyet a KPMG Hungária Kft. juttatott el az MTI-hez.

Az anyacég, a KPMG nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló és adószakértő társaság (az úgynevezett Big Five tagja) 68 országban végzett arról felmérést, hogy miként alakult a társasági nyereségadó az elmúlt időszakban.

Az összegzés szerint több európai uniós tagállam mérsékelte a társasági adót (vagy ahogy néhány országban hívják, a vállalati nyereségadót), közülük például Írország a várakozásoknak megfelelően a közelmúltban 20 százalékról 16 százalékra csökkentette ezt az adófajtát, így az OECD-országok között a legalacsonyabb szintet érte el.

Tavaly Magyarország a 18 százalékos adószintjével a fejlett államok között még a legalacsonyabb szintet mondhatta magáénak. Ez az szint maradt idén is a társasági adó mértéke Magyarországon.

Ha az egyes régiókat és országokat nézzük, az Európai Unióban, illetve a fejlett ipari államokat tömörítő OECD-ben az elmúlt évben a társasági adó csökkentése maradt a trend. Már a második éve egyetlen OECD-tagállam sem emelte ennek az adónak a szintjét, míg 12 tagország kifejezetten leszállította a társasági adó mértékét.

Az Európai Unió tagállamaiban a társasági adó átlagos szintje napjainkra 32,53 százalékra mérséklődött a 2001-es 33,68 százalékról.

A KPMG adópartnere, Michael Glover a tanulmány szerint úgy vélte: közelgő EU-csatlakozás várhatóan hatással lesz a magyarországi adózási rendre is, így a hazai törvényhozók minden bizonnyal nagyra értékelik majd az írországi adócsökkentések tanulságait.

Az adószakértő szerint a Magyarországon jelenleg alkalmazott 18 százalékos mérték is igen alacsony, egyes befektetők még ennél is alacsonyabb mértéket, sok esetben "0 százalékot fizetnek".

A Magyarországgal szomszédos államok közül tavaly egyedül Szlovákiában változott a társasági adó mértéke, nevezetesen 29 százalékról 25 százalékra csökkentették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?