Az Economist Intelligence Unit idén csak 3,6 százalékos magyar növekedést vár

MTI
2002.02.25. 13:50
Az Economist Intelligence Unit lefelé módosította a Magyarország idei gazdasági növekedésére korábban adott 4 százalékos előrejelzését. Mostantól 3,6 százalékos gazdasági növekedést jelez 2002-ben, 2003-ra viszont a korábban jósoltnál nagyobb, 4,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, Magyarország legnagyobb exportpiacainak keresletnövekedése miatt.

A Magyarországról készített legújabb, hétfőn kiadott jelentésükben a londoni Economist csoport gazdaságkutató intézetének elemzői megállapították, hogy a GDP növekedése az idén inkább külső hatásra, és nem pedig hazai körülmények miatt lassulhat 4 százalék alá.

Magyarország tíz legnagyobb exportpiacán az importkereslet növekedése 2,8 százalékra csökken az idén a 2001-es 3 százalékhoz és a 2000-es 11 százalékhoz képest. Javulás 2003-ban várható, amikor az importkereslet ezeken a piacokon minden bizonnyal 5,5 százalékkal bővül - mutattak rá.

Megítélésük szerint egy gazdaságserkentő program és a folytatódó költségvetési és pénzügypolitikai lazítás ez év első felében segíteni fogja a körülbelül 3,6 százalékos gazdasági növekedést támogató belső kereslet fenntartását, az exportcsökkenés ellenére.

Magyarország azonban kevésbé élvezheti majd a talpra álló világgazdaság előnyeit, mivel a választások utáni új kormány jelentős kiadáscsökkentésre kényszerül 2002 második felében, éppen akkor, amikor az Európai Unió gazdaságai kezdik összeszedni magukat.

Az EIU elemzői szerint az infláció 2001 második felében elsősorban az import üzemanyag olcsóbbodása és az élelmiszerárak szezonális csökkenése miatt lassult. Túl ambiciózusnak tartották azonban a 2002 végi 4,5 százalékos inflációs célt. Az alacsony olajárak hatását megsemmisítik majd a hatósági árak kiigazításai és a növekvő bérek hatása.

Az elemzők szerint bármely párt kerül is kormányra tavasszal, szembe kell néznie azzal, hogy nehéz lesz teljesíteni az adócsökkentésekre és a közszolgáltatások védelmére tett ígéreteket. Mivel a 2002. évi költségvetés évközi felülvizsgálatára már elhangzott ígéret, az új kormány ezt a lehetőséget felhasználhatja arra, hogy csökkentse a kiadások növekedésének mértékét.