Angelika
-4 °C
3 °C

Az euró megjelenése csak fokozta a britek ellenérzését

MTI
2002.02.25. 14:33
Kimutathatatlanul csekély arányban használják még a turisták által tömegesen látogatott londoni bevásárló-utcákban is az eurót, jóllehet a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok elfogadják az euróövezet közös pénzét.

A legújabb felmérések szerint a várakozással ellentétben az euró megjelenése óta még gyengült is az új valuta kedveltsége Nagy-Britanniában.

A Reuters által készített felmérés szerint a Virgin üzleti birodalom Megastore lemezbolt-hálózatában január eleje óta összesen 9 ezer font értékű eurókészpénz-fizetés történt, ami a cég szóvivője szerint "nem mérhető a Richter-skálán".

A Marks and Spencer áruházlánc is minimális euróköltésről számolt be, amit azzal magyarázott, hogy a külföldi turisták közül csaknem mindenki kártyával fizet. - Az euróval fizetők túlnyomó többsége újságíró - mondta a M and S szóvivője.

Az eurókészpénzt elfogadó kiskereskedelmi hálózatok repülőtéri üzleteiben sem mutatható ki a közös pénz aránya a készpénzforgalomban. A legnagyobb brit újság- és könyvforgalmazó, a WH Smith gatwicki boltjaiban a készpénzes fizetések 0,01 százaléka történt január eleje óta euróban.

Az euró megjelenése után sokan arra számítottak, hogy a britek lassan megbarátkoznak a közös pénzzel, a legutóbbi felmérés szerint azonban februárban 27 százalékra csökkent a januári 29 százalékról azok aránya, akik egy most tartandó voksoláson igennel szavaznának az euró nagy-britanniai meghonosítására; az ellenzők aránya változatlanul 56 százalék volt.