Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az euró megjelenése csak fokozta a britek ellenérzését

MTI
2002.02.25. 14:33
Kimutathatatlanul csekély arányban használják még a turisták által tömegesen látogatott londoni bevásárló-utcákban is az eurót, jóllehet a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok elfogadják az euróövezet közös pénzét.

A legújabb felmérések szerint a várakozással ellentétben az euró megjelenése óta még gyengült is az új valuta kedveltsége Nagy-Britanniában.

A Reuters által készített felmérés szerint a Virgin üzleti birodalom Megastore lemezbolt-hálózatában január eleje óta összesen 9 ezer font értékű eurókészpénz-fizetés történt, ami a cég szóvivője szerint "nem mérhető a Richter-skálán".

A Marks and Spencer áruházlánc is minimális euróköltésről számolt be, amit azzal magyarázott, hogy a külföldi turisták közül csaknem mindenki kártyával fizet. - Az euróval fizetők túlnyomó többsége újságíró - mondta a M and S szóvivője.

Az eurókészpénzt elfogadó kiskereskedelmi hálózatok repülőtéri üzleteiben sem mutatható ki a közös pénz aránya a készpénzforgalomban. A legnagyobb brit újság- és könyvforgalmazó, a WH Smith gatwicki boltjaiban a készpénzes fizetések 0,01 százaléka történt január eleje óta euróban.

Az euró megjelenése után sokan arra számítottak, hogy a britek lassan megbarátkoznak a közös pénzzel, a legutóbbi felmérés szerint azonban februárban 27 százalékra csökkent a januári 29 százalékról azok aránya, akik egy most tartandó voksoláson igennel szavaznának az euró nagy-britanniai meghonosítására; az ellenzők aránya változatlanul 56 százalék volt.