Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Fidesz 6-7, az MSZP 5 százalékos növekedést vár

Napi Online
2002.02.25. 15:21
A Matolcsy György és Nagy Sándor részvételével a NAPI Gazdaság által szervezett gazdasági fórumon sok újdonság nem hangzott el sem a Fidesz-MPP, sem pedig a szocialisták gazdaságpolitikai terveit illetően. A legnagyobb kormánypárt - középpontban a Széchenyi tervvel - 6-7, az MSZP 5 százalékos GDP-növekedéssel számol, s a Széchenyi tervet is csak korrigálná.

Matolcsy szerint - középpontban a Széchenyi tervvel - folytatni kell az 1998-2002 közötti programot, s a következő ciklusban évi 6-7 százalékos GDP-növekedés érhető el. Ez egyrészt a magára találó EU GDP-bővülésének kétszeresét jelenti, másrészt úgy valósulhat meg, hogy beérnek a mostani gazdasági ösztönző intézkedések.

Nagy Sándor kijelentette, hogy bár volt gazdasági növekedés és bővülő források álltak rendelkezésre, mégsem csökkentek a jövedelmi és a regionális különbségek. Kelet-Magyarország és a mezőgazdaság helyzete nagyon lehangoló, hiszen elmaradtak a szükséges beruházások.

Matolcsy György szerint a nagy régiókat illetően valóban nőttek a különbségek, ám a kistérségeket illetően nem, s igazán ez számít.

A Széchenyi tervet a szocialisták is továbbvinnék, ám módosításokra van szükség, így többet költenének a mezőgazdaságra és a regionális különbségek csökkentésére, s kevesebbet reklámra.

Az MSZP az adórendszer átalakítását ígéri, amibe beletartozik az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetése, az egészségügyi hozzájárulás megszüntetése, az szja-kulcsok csökkentése, illetve a sávok eltolása. A személyi jövedelemadó legmagasabb adókulcsa 40 százalék maradna, ám az a jelenleginél sokkal magasabb, 2-2,5 milliós összegre vonatkozna.

A szocialisták emellett az önkormányzatoknál maradó szja-hányadot 10 százalékponttal emelnék meg.Az MSZP a reálbérnövelést a gazdaság bővüléséhez kötné, a közalkalmazottak viszont ennél bőkezűbb emelésre számíthatnak szocialista győzelem esetén.

Matolcsy szerint külön minisztériumot kell létrehozni az információs társadalommal kapcsolatos kérdések intézésére, s hasonlóan vélekedett Nagy is, aki az államapparátuson belül önálló egységet állítana fel erre a célra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?