Judit
3 °C
7 °C

Környezetvédők tiltakoznak a high-tech cégek hulladékkezelése miatt

MTI
2002.02.26. 10:30
Az amerikai csúcstechnológiai ipar Pakisztánba, Indiába és Kínába szállítja az ágazatból származó mérgező hulladékokat, illetve elöregedett, leselejtezett berendezéseket.

Hongkongtól északkeletre a Liencsiang folyó völgyében százezer munkás - nő, férfi, és gyermek - él régi számítógépek, és azokhoz tartozó perifériális egységek bontásából.

Hat nagy környezetvédő szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott közös jelentése szerint ezekre a munkásokra is, a közvetlen természeti környezetre is nagy veszélyt jelent a kalapáccsal szétvert katódsugárcsövekben lévő nagy mennyiségű ólom, a nyomtatott áramkörök beolvasztásából, illetve a nyílt tűzre vetett kábelek műanyag-szigeteléséből felszabaduló többféle mérgező gáz, a visszanyerendő alapanyagok savakkal való tisztítása.

Az újrafelhasználáshoz kinyerendő alapanyagot már nem tartalmazó törmelék - a hulladék hulladéka - tonnaszám szóródik szét a szántóföldeken, kerül a Liencsiang folyóba és az öntözőcsatornákba - a térségben már minden természetes víz annyira elszennyeződött, hogy tartálykocsikban kell az ivóvizet odaszállítani.

A Greenpeace-Chine, a SCOPE, a Toxic Links, a Szilíciumvölgyből származó szennyeződés elleni egyesület, továbbá indiai és pakisztáni környezetvédők vizsgálódásai szerint pontosan ugyanez a helyzet számos indiai és pakisztáni hulladékfeldolgozó telepen.

A környezetvédők csalással vádolják az észak-amerikai elektronikai ipar vezetőit, akik az "elektronikai hulladékot" újrafelhasználhatónak minősítve törvényesen exportálják azt, holott - idézte a jelentést az AFP - ezekre az anyagokra sokkal inkább jellemző, hogy mérgezőek, mint az, hogy reciklálhatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?