Nyilvános vételi ajánlatot tett a Matáv

Napi Online
2002.02.26. 10:39
Mint, ahogyan azt várni lehetett a Felügyeleti határozat után a Matáv nyilvános vételi ajánlatot tett az Első Pesti Telefontársaság még közkézen forgó részvényeire. Eszerint a törzsrészvényekért és az A sorozatú névre szóló osztalékelsőbbségi papírokért 1700 forintot, míg a B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekért 16300 forintot fizetnek. Az ajánlat a Felügyeleti jóváhagyást követő megjelenés után 30napig él.

Mint ismeretes a Felügyelet korábban felfüggesztette a Matáv Rt. tagsági jogait az Első Pesti Telefontársaságban (EPT), s felszólította a távközlési céget, hogy vagy tegyen nyilvános vételi ajánlatot az EPT-részvényekre, vagy intézkedjen a befolyása csökkentéséről. Az ok az volt, hogy a Matáv a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény (ptm.) hatálybalépése előtt az EPT részvénykönyve szerint 80,29 százalékos részesedéssel rendelkezett, amit ezután több lépcsőben 90,53 százalékra növelt.

A törvény viszont úgy rendelkezik, hogy az a részvényes, akinek befolyása már a törvény hatálybalépésekor eléri a 33 százalékot - vagy másik, 10 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkező részvényes hiányában a 25 százalékot -, az a befolyását csak a nyilvános ajánlatra vonatkozó előírások betartásával növelheti.

A nyilvános vételi ajánlat szerint egyébként a Matáv jelenleg mintegy 80 százalékos befolyással bír a társaságban.