Aliz
6 °C
14 °C

Nyilvános vételi ajánlatot tett a Matáv

Napi Online
2002.02.26. 10:39
Mint, ahogyan azt várni lehetett a Felügyeleti határozat után a Matáv nyilvános vételi ajánlatot tett az Első Pesti Telefontársaság még közkézen forgó részvényeire. Eszerint a törzsrészvényekért és az A sorozatú névre szóló osztalékelsőbbségi papírokért 1700 forintot, míg a B sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekért 16300 forintot fizetnek. Az ajánlat a Felügyeleti jóváhagyást követő megjelenés után 30napig él.

Mint ismeretes a Felügyelet korábban felfüggesztette a Matáv Rt. tagsági jogait az Első Pesti Telefontársaságban (EPT), s felszólította a távközlési céget, hogy vagy tegyen nyilvános vételi ajánlatot az EPT-részvényekre, vagy intézkedjen a befolyása csökkentéséről. Az ok az volt, hogy a Matáv a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény (ptm.) hatálybalépése előtt az EPT részvénykönyve szerint 80,29 százalékos részesedéssel rendelkezett, amit ezután több lépcsőben 90,53 százalékra növelt.

A törvény viszont úgy rendelkezik, hogy az a részvényes, akinek befolyása már a törvény hatálybalépésekor eléri a 33 százalékot - vagy másik, 10 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkező részvényes hiányában a 25 százalékot -, az a befolyását csak a nyilvános ajánlatra vonatkozó előírások betartásával növelheti.

A nyilvános vételi ajánlat szerint egyébként a Matáv jelenleg mintegy 80 százalékos befolyással bír a társaságban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?