Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sajtóháború Párizsban

MTI
2002.02.27. 10:29
Kedden egy kamionnyi Metro újságot szórtak a Szajnába a svéd ingyenes lap franciaországi térhódítása ellen fellépő franciaországi sajtószakszervezet aktivistái.

A Metro International szóvivője szerint a Luxemburgból érkező teherautót hajnalban tartóztatták fel a francai főváros keleti határában, és a frissen nyomatott lap több ezer példányát dobálták bele a folyóba.

A cég állítása szerint a lap felfogadott alkalmi terjesztőit számos atrocitás érte a múlt hétfő óta, amikor a hirdetésekből fenntartott 24 oldalas színes kiadvány első példányait először kezdték osztogatni a párizsi járókelőknek.

A CGT du Livre sajtószakszervezet nem is csinál titkot abból, hogy minden eszközt be akar vetni a Metro franciaországi benyomulásának feltartóztatásáért, ha az nem teljesíti a lap bevezetése elé támasztott feltételeket.

Első lépésként az követelik, hogy készüljön részletes és elemző hatásvizsgálat arról, mennyiben érinti az ingyenes termék megjelenése a fizetős lapok piacát. Ha visszaveti azok forgalmát, a Metro bevételéből kell pótolni veszteségüket.

A sajtószindikátus ragaszkodik ahhoz is, hogy a Párizsban és Marseille-ben megjelenő Metro-lapok terítése és nyomtatása kerüljön a francia lapterjesztő-hálózatba, a jelenlegi helyzet ugyanis tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a Metrót.

Megállapodást követel a hirdetési feltételekről is. A Le Monde információi szerint a Metro mélyen alákínál a többi lapok által ajánlott áraknak, állítólag 80 százalékos kedvezménnyel kecsegteti azokat a hirdetőket, amelyek három hónapra 20 reklámanyagukat hajlandók megjelentetni a lapban.