Ágnes
2 °C
11 °C

A British Petroleum többé nem támogat pénzzel politikai kampányokat

MTI
2002.02.28. 14:51
A 90 országban tevékenykedő brit BP Plc. olajipari csoport többé sehol nem ad pénzbeli támogatást politikai kampánycélokra - közölte csütörtökön a cég vezérigazgatója.

A cég döntésének közvetlen előzménye az amerikai Enron energia-nagykereskedő összeomlása, amely az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati csődje.

Ennek nyomán máris felmerült a Kongresszusban a pénzadományok szerepének korlátozása a politikai életben. Az Enron 1989 óta összesen 6 millió dollárt adott politikusoknak, és szoros kapcsolatokat épített ki az általa támogatott politikai döntéshozókkal - írta a Reuters.

A BP forgalmának 40 százaléka az amerikai piacon képződik. John Browne, a brit olajcég vezérigazgatója egy felszólalásban azt mondta: a politikával különösen óvatosnak kell lenni, mert a politikai folyamatok törvényessége döntő fontosságú a társadalomnak és a társadalom keretein belül működő vállalatoknak is.

Browne szerint a BP ebből a megfontolásból döntött úgy, hogy mostantól sehol a világon nem támogat pénzzel politikai tevékenységet vagy pártot.

A BP - a világ harmadik legnagyobb olajcége - tavaly 840 ezer dollárt költött politikai adományokra az Egyesült Államokban. A vállalat az alaszkai olajkitermelés egyik főszereplője, s rendszeresen környezetvédő csoportok bírálatának célpontjává válik.