Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A British Petroleum többé nem támogat pénzzel politikai kampányokat

MTI
2002.02.28. 14:51
A 90 országban tevékenykedő brit BP Plc. olajipari csoport többé sehol nem ad pénzbeli támogatást politikai kampánycélokra - közölte csütörtökön a cég vezérigazgatója.

A cég döntésének közvetlen előzménye az amerikai Enron energia-nagykereskedő összeomlása, amely az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati csődje.

Ennek nyomán máris felmerült a Kongresszusban a pénzadományok szerepének korlátozása a politikai életben. Az Enron 1989 óta összesen 6 millió dollárt adott politikusoknak, és szoros kapcsolatokat épített ki az általa támogatott politikai döntéshozókkal - írta a Reuters.

A BP forgalmának 40 százaléka az amerikai piacon képződik. John Browne, a brit olajcég vezérigazgatója egy felszólalásban azt mondta: a politikával különösen óvatosnak kell lenni, mert a politikai folyamatok törvényessége döntő fontosságú a társadalomnak és a társadalom keretein belül működő vállalatoknak is.

Browne szerint a BP ebből a megfontolásból döntött úgy, hogy mostantól sehol a világon nem támogat pénzzel politikai tevékenységet vagy pártot.

A BP - a világ harmadik legnagyobb olajcége - tavaly 840 ezer dollárt költött politikai adományokra az Egyesült Államokban. A vállalat az alaszkai olajkitermelés egyik főszereplője, s rendszeresen környezetvédő csoportok bírálatának célpontjává válik.