Árpád
-2 °C
4 °C

A Merc kirúgta az Arthur Andersent

MTI
2002.03.04. 10:41
Harminc év együttműködés után az amerikai Merck gyógyszeripari óriáscég úgy döntött, hogy megválik az Arthur Andersen könyvvizsgáló cégtől, komoly presztízscsapást csapást mérve ezzel az öt nagy auditáló cég csoportjára.

Ez igazán rossz hír - mondta Izthak Sharav, a Columbia egyetem professzora. Az Andersen iránti bizalomvesztés miatt nem csak a Merck, de sok más cég, így például a SunTrust Banks is hátat fordított már a könyvvizsgálónak és valószínűleg újabbak is lesznek - tette hozzá.

A Merck az első vezető blue-chip cég, amely elküldte az Andersent az Enron-botrányban játszott szerepéért. Az Andersen volt az azóta csődbe jutott energiakereskedő cég könyveinek auditálója és most a feldühödött és becsapott befektetők bírósági keresetek tömegét zúdították az Andersen fejére.

A Merck egy évre a PricewaterhouseCoopers-t fogadta fel könyvvizsgálónak. A társaság 2000-ben 4,2 millió dollárt fizetett ki auditálásért az Andersennek és további 2,1 millió dollárt különböző szolgáltatásaiért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?